Lecții învățate în activitatea de life coach

Lecții învățate în activitatea de life coach


Cred că oricine este deschis la minte și ascultă activ învață de la cei din jur. Indiferent ce pălărie poartă deasupra capului: cea de life coach sau orice altceva.

E adevărat, meseria pe care o am și pe care o practic cu drag îmi oferă mai multă libertate și spațiu de joacă. Poate învăț mai repede sau mai atent, poate învăț mai frecvent sau mai temeinic. Asta se datorează și unei serii de abilități și cunoștințe pe care le-am dobândit atât în timpul cursurilor, dar și a practicii propriu-zise.

Acest articol este despre câteva gânduri pe care mi le-am notat cu privire la experiența de life coach de până acum. Ele nu sunt nici primele și nici ultimele, cu siguranță voi mai reveni cu astfel de idei.

#1
—Unul dintre aspectele esențiale în activitatea de life coach este să fii prezent în povestea celui alături de care discuți. Să nu influențezi cu nimic firul narativ, astfel încât să poți să te folosești te toate pârghiile pe care el ți le oferă în transformarea lui. E unul dintre adevărurile care mi se confirmă la fiecare întâlnire și știu cât de mult cântărește în toată ecuația.

#2
—Ca orice profesionist care a trecut printr-o pregătire intensă și disciplinată, iau foarte în serios instrumentele didactice de care mă pot folosi pentru a fi mai bună și implicit pentru a oferi un rezultat mai valoros. Cu toate astea, mă raportez la teorie ca la un reper, însă urmăresc îndeaproape să mă adaptez nevoilor clientului și să le înțeleg proveniența. Astfel, îmi dau seama că de la un punc încolo combin instrumente, metodologii, pârghii, totul pentru a oferi un context cât mai potrivit.

#3
—În ceea ce privește frecvența întâlnirilor, nu există secrete sau rețete predefinite. Fiecare om vine cu povestea lui, cu încărcătura lui, cu emoția aferentă. Recomandarea mea este ca ședințele să aibă loc atâta vreme cât există un confort și o disponibilitate de ambele părți. Oricum ar fi, în timpul procesului, adeseori înveți cum să îți adresezi propriile întrebări, moment în care activitatea de coaching devine un fel de automatism binevenit.

#4
—Recomand cu tărie ca oricine își dorește să inițieze o relație cu un life coach să facă un pic de cercetare înainte. Să îi afle trecutul profesional, furnizorii de la care a obținut o autorizație sau alta, precum și performanța la care a ajuns. Din păcate, există și o piață neagră în zona de life coach, în care oamenii se folosesc de titulatura asta, neavând niciun fundament: moral sau intelectual.

#5
—Unul dintre punctele-forte al acestei meserii este că orice coach are coach-ul ui, care este reprezentat de propria persoană. Altel spus, lucrezi în permanență cu tine, cu informațiile pe care le ai și pe care le descoperi, cu procesele din care faci parte activ și pasiv, cu stările aferente. E un efort constant care ajută nu doar la o șlefuire a propriei persoane, ci și la oferirea unor experiențe cu adevărat spectaculoase pentru cei care apelează la servicii de life coach.

Una peste alta, eu am ales varianta de life coach-antreprenor, iar asta înseamnă că îmi croiesc drumul de una singura, că îmi asum să testez și să îmbunătățesc din mers și mai ales să cresc ceva care oglindește valorile și principiile mele.

Comentarii

comentarii