Lipsa de încredere sau ce se ascunde în spatele cortinei

Lipsa de încredere sau ce se ascunde în spatele cortinei


Suntem actori. În viața de zi cu zi, la job, în relațiile personale, sociale, numește-le cum vrei. Asta înseamnă că purtăm măști, iar ăsta nu este un lucru rău. Dimpotrivă, e un fel de scut care ne ajută să ne adaptăm diferitelor contexte și momente. Masca nu trebuie asociată cu fățărnicia, la fel cum nici lipsa de încredere nu merită legată doar de ideea de vulnerabilitate. În spatele cortinei stau mai multe elemente decât ai putea crede la prima vedere.

Fiecare dintre noi s-a simțit fragil într-o situație sau alta, iar motivele pentru care s-a instalat această stare pot fi multiple. Astăzi voi vorbi despre unul dintre ele, respectiv despre lipsa de încredere în propria persoană și cum anume își pune amprenta în fiecare aspect al vieții noastre.

Este adevărat că universul concret al unui om oferă numeroase indicii referitoare la această lipsă de încredere. De asta, ședințele de life coaching ajută foarte mult în depistarea elementelor din puzzle și intervenirea acolo unde chiar este nevoie. Prin intervenire nu mă refer la o soluție magică sau o rețetă în 5 pași ca să…, ci la folosirea unor instrumente bine definite care îl ajută pe cel care apelează la mine să își găsească propriile răspunsuri.

Nu de multe ori, simt că meseria de life coach poate fi asociată cu cea a unui ghid turistic: menirea lui este să te conducă în spațiile cele mai interesante și să îți ofere informații relevante, dar e de datoria ta să pui cap la cap toate detaliile.

Revenind la lipsa de încredere, e important să punctez că este în strânsă legătură cu forța interioară. Aceasta este dată de un echilibru la care toți putem să ajungem dacă suntem dispuși să ne ascultăm mai des, să fim atenți la cum reacționăm și să ne acordăm timpul de care avem nevoie. Și da, asta înseamnă să te pui pe primul loc și nu este absolut nimic greșit în această abordare. Dimpotrivă, e o cale bună de a fi prezent în relația cu tine în primul rând, ca mai apoi să poți să faci asta și în legăturile cu cei din jurul tău.

Atunci când există o armonie la nivel de valori și principii, când simți că faci ceea ce îți place și ai impact prin activitatea ta, când renunți la trebuie, când vezi viața prin lentile mai curate, atunci e momentul în care încrederea în tine devine o stare. O conștientizezi, o înțelegi și te bucuri de ea în diferite medii: personale, sociale, profesionale, familiale etc. Unora le iese în mod natural, datorită educației, al contextului în care se află, al echilibrului pe care l-au construit de-a lungul timpului, în timp ce alții apelează la o persoană specializată, cum e un life coach, care să îi ajute în recăpătarea încredere în sine.

Persoanele care se confruntă cu astfel de stări, uneori ele pot ajunge la limita anxietății, pierd multe oportunități și intră într-un blocaj emoțional și mental pe care îl depășesc cu greu, iar asta doar dacă mai întâi reușesc să îl conștientizeze.

Dă-te un pas la o parte și încearcă să îți privești viața din rolul de observator. Analizează ce te face să nu ai încredere în tine și vino să povestim împreună. Îți vei da seama că soluțiile sunt accesibile și că provocarea asta poate fi depășită cu brio alături de un life coach dedicat.

Câteva idei pe care aș vrea să le reții și la care să reflectezi mai des:

  • Lipsa de încredere poate fi una dintre cele mai mari bariere din viața ta personală și profesională;
  • Un life coach profesionist te poate ajuta să găsești soluții potrivite pentru contextul tău specific;
  • Alinierea sinceră cu valorile tale îți oferă curaj și echilibru;

Mă găsești la 0745 659 833 sau pe Facebook.

Prima ședință este gratuită. Mi-ar plăcea să ne cunoaștem.

 

Comentarii

comentarii