5 metode numai bune pentru o viaţă împlinită

5 metode numai bune pentru o viaţă împlinită


Nu stiu altii cum sunt, dar mie-mi place toamna. Mult chiar.  Nu va temeti, nu mi-am propus sa scriu compunere ca pentru clasa a IV-a. Ceea ce ma incanta toamna e faptul ca, dupa toate excursiile, toata vacanta, toata relaxarea, vine perioada aceasta de bilant, de noi decizii si rezolutii. Ce a mers bine anul acesta? Ce-a mers mai putin bine? Ce-as putea imbunatati? Am observat ca nu sunt singura care face asta. Un alt lucru pe care l-am observat e ca, invariabil, chiar daca am avut un an excelent, de fiecare data cand tragem linia concluzionam ca vrem si putem mai mult. Si e perfect normal; suntem programati, ca oameni, sa ne dorim sa ne dezvoltam si cu totii simtim nevoia asta insatiabila sa credem ca fiecare schimbare in calendar aduce imbunatatiri in viata noastra.

Oricum, indiferent de cat de grozav a fost 2016 pana acum, sigur poate fi si mai bine de atat. Iar in lista de mai jos sunt doar cateva lucruri care sunt la indemana oricui si care ne ajuta, categoric, sa ducem o viata mai buna, mai implinita:

  1. Renuntati la obiceiurile proaste, unul cate unul
    Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca fiecare din noi are cate un cusur din asta. Fie ca vorbim de fumat, sau de prea mult timp pe care-l petrecem uitandu-ne la monitoare si ecrane de toate formele si marimile. Ei bine, odata constientizate aceste aspecte, e cazul sa le si corectam. Totul simplu pana aici. Mare grija, totusi! Reprogramarea  mentala pentru renuntarea la obiceiurile proaste necesita disciplina, planificare si perseverenta. Ca sa nu vorbim de timp. De aceea, cele trei luni ramase din anul acesta sunt perioada perfecta pentru asa un angajament. Important este sa nu ne propunem sa schimbam totul dintr-o data. Pe principiul, “Roma nu a fost construita intr-o singura zi”, ne concentram pe unul din obiceiurile la care vrem sa renuntam si actionam in acea directie. Dupa ce reusim sa corectam ce ne-am propus, abia atunci trecem la un nou plan de self-improvement.
  2. Cautati noutatea
    Nimic nu e mai periculos decat o minte lenesa. Cu cat ne antrenam mai mult inteligenta, cu atat avem mai mult de castigat. Fiecare experienta noua pe care o avem, conduce la formarea de noi legaturi sinaptice. În timpul învatarii, aceste conexiuni se construiesc, cresc activitatea neuronala si creaza si mai multe conexiuni care la rândul lor formeaza alte conexiuni. Mai mult decat atat, noutatea creste productia de dopamina lucru care nu numai ca duce la o dezvoltarea motivatiei, dar stimuleaza si neurogeneza (adica formarea de noi neuroni) pregatind creierul pentru învatare. Tot ce trebuie sa facem este sa ne dorim sa aflam informatii noi.
  3. Gânditi creativ
    Gandirea creativa este de multe ori gresit inteleasa, fiind asociata cu folosirea exclusiva a emisferei cerebrale drepte. Procesul gandirii creative implica insa ambele parti ale creierului; cognitia creativa presupune gândire divergenta (care acopera o gama larga de subiecte), realizarea unor asocieri între idei si generarea unor opinii noi, originale. Pentru a face acest lucru asa cum trebuie, avem nevoie ca ambele emisfere ale creierului sa coopereze.
  4. Feritiva de simplitate
    Epoca in care traim ne ofera luxul tehnologiei, care ne usureaza viata si ne permite sa fim mai eficienti. Pe de alta parte, ea ne poate afecta pe termen lung capacitatile cognitive. Cu am zis mai sus, creierul, la fel ca trupul are nevoie de exercitii. Daca încetam sa ne mai folosim capacitatile cognitive, cele spatiale sau logice, nu numai ca nu ne vom îmbunatati starea creierului, dar el va intra în declin. Este foarte adevarat ca tehnologia este utila, dar daca ne bazam numai pe ea, aptitudinile noastre cognitive vor fi din ce în ce mai slabe.
  5. Nu evitati sa socializati
    Atunci cand socializam fie prin social media, fie prin interactiuni fata-în-fata, suntem expusi la situatii, oameni, idei si medii noi, care ne ofera mai multe oportunitati pentru dezvoltarea cognitiva. Vorbind cu diferiti oameni, suntem parte a unui schimb de informatii ce ne permite sa vedem lucrurile si din alte perspective sau sa gândim într-un mod pe care poate nici nu ni l-am imaginat pana atunci. Prin urmare, daca doriti sa aflati lucruri pe care nu le stiati, sa auziti opinii diferite si sa dezvoltati idei noi, solutia e socializarea.

Recomandarea mea este sa încercati macar una din aceste strategii si in mod sigur, la sfarsitului lui 2016 concluzia va fi ca a fost cel mai bun an de pana acum! Eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie si daca vreti sa ne cunoastem, ma gasiti la 0745 659 833 sau pe Facebook.

Comentarii

comentarii