De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?

De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?


Cred ca suntem cu totii de acord ca fericirea se bazeaza pe alegerile pe care le facem in viata. Pana aici, toate bune si frumoase. Cum facem insa sa fim siguri ca suntem suta la suta multumiti de deciziile luate si cum sa eliminam factorul de stres din procesul decizional? Odata ce reusim sa intelegem toti factorii care influenteaza acest proces, ne va fi mult mai usor sa eliminam sentimentul de nesiguranta, de anxietate, care este de cele mai multe ori asociat cu luarea deciziilor importante.

In fiecare zi trebuie sa luam o multitudine de decizii, fie ele personale, romantice, medicale, financiare, politice, sau de cariera. Unele dintre ele sunt atat de simple incat nici nu ne gandim prea mult inainte sa ne hotaram, in timp ce altele sunt mult mai complexe si necesita o abordare pe masura. Vorbeam mai sus de factorii care influenteaza procesul decizional, precum experientele trecute si convingerile limitative. Haideti sa analizam impreuna acesti factori.

FACTORI CARE INFLUENTEAZA PROCESUL DECIZIONAL:

  1. Experientele anterioare manifesta o influenta covarsitoare asupra deciziilor actuale. Daca o anumita decizie a avut un rezultat pozitiv, este foarte probabil ca urmatoarea data cand suntem pusi in fata unei situatii similare, sa luam o decizie asemanatoare; iar daca decizia initiala se dovedeste a nu fi tocmai una inspirata, atunci vom incerca pe cat posibil pe viitor sa nu repetam aceasi greseala.
  2. Convingerile limitative sunt modele de gandire bazate pe observatii si generalizari care pot conduce la erori de memorie, judecati incorecte, si logica gresita. Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori cand se intampla sa luam hotarari eronate, acest lucru se intampla din una din cauzele de mai jos:
  • Familiaritatea sau tendinta de a alege varianta pe care o cunoastem cel mai bine, in locul variantei celei mai bune.
  • Tendinta de a face (sau a crede) anumite lucruri pentru ca cei de langa noi le fac (sau cred), asa-numitul “efect de turma”.
  • Gradul scazut de empatie sau tendința de a subestima influenta sau intensitatea emotiilor si a sentimentelor (la noi sau la ceilalti).
  • Negativitatea sau tendinta de a acorda mai multa atentie si mai multa greutate experientelor si informatiilor negative decat celor pozitive.
  • Reactivitatea sau impulsul de a face contrariul a ceea ce vrea cineva sa faci (indiferent de preferinta ta initiala) – din nevoia de a rezista incercarii celuilalt de a-ti limita libertatea.
  • Omisiunea, sau tendinta de a ignora in totalitate informațiile percepute ca fiind riscante.

CUM SA DEPISTAM SI SA ELIMINAM CONVINGERILE LIMITATIVE

Inainte de toate, este foarte important sa acceptam ca experientele din viata noastra nu sunt bune sau rele; ele doar sunt si atat. Trebuie sa fim pregatiti sa invatam din tot ceea ce ni se intampla, fara sa catalogam evenimentele ca fiind bune sau rele. Important este sa acceptam ca ceea ce credem noi nu este tot timpul adevarat; la urma toata, nu exista limite reale, ci doar limite impuse. Convingerile limitative ne influenteaza comportamentul zi de zi. De pilda, sa spunem ca ati gasit jobul perfect si urmeaza sa mergeti la primul interviu. Daca mergeti la interviu avand convingerea ca nu aveti cum sa obtineti acel job, felul in care va veti prezenta nu va fi atat de bun pe cat ar putea fi daca ati avea convingerea ca sunteti candidatul perfect.

Iata cateva sugestii care va ajuta sa depistati si sa eliminati convingerile care va limiteaza:

  1. Literatura
    Cu cat cititi mai mult, cu atat sansele sa scapati de convingerile care va limiteaza in drumul spre ceea ce va doriti cu adevarat vor creste. Recomandarea mea este sa incercati sa va faceti chiar un program de lectura; 30 de minute sau chiar o ora alocata zilnic lecturii va vor ajuta sa va imbunatatiti capacitatea de concentrare si veti gandi mai analitic, mai eficient.
  2. Atitudine pozitiva
    Daca vreti sa eliminati convingerile limitative trebuie mai intai sa le depistati, iar pentru a le depista, trebuie sa ganditi liber, sa aveti o atitudine pozitiva in fata obstacolelor. Credeti cu tarie in visele voastre si nu incetati niciodata sa sperati.
  3. Calatoriile
    Calatoriti de fiecare data cand aveti ocazia. Mergeti in excursii, in vacante, tabere, cunoasteti oameni din orase, tari si chiar continente diferite. Intrati in contact cu noi culturi si seturi de valori si veti reusi sa va largiti orizonturile mentale, sa aveti o imagine mai ampla asupra vietii si sa luati decizii cat mai apropiate de adevaratele voastre necesitati. Fiecare persoana cu care intrati in contact este o ocazie sa invatati ceva nou, o oportunitate de a va familiariza cu noi perspective.

Pe scurt, sfatul meu este sa imbratisati noutatea sub toate aspectele ei, sa traiti experiente cat mai diverse, sa cunoasteti, sa ascultati si sa observati oameni diferiti de voi. Cu cat avem o perspectiva mai larga, cu atat beneficiem de o gama mai mare de resurse pe care le putem folosi in orice aspect al vietii noastre.

Va invit acum sa faceti un mic exercitiu, pentru a intelege mai bine care sunt mecanismele procesului decizional. Incercati sa va amintiti situatii din viata voastra in care s-au manifestat acesti factori si chiar sa le notati. Analizati situatiile respective si deciziile luate in acele momente, ce ati facut bine, unde ati fi procedat atlfel si care ar fi fost consecintele in cazul in care ati fi luat o alta hotarare.

Recomandarea mea este sa incercati sa gasiti strategii prin care sa recunoasteti convingerile limitative care ne pun bete in roate atunci cand trebuie sa luam decizii importante. Iar daca vreti sa discutam mai multe despre ce se intampla in timpul procesului decizional , ce se intampla dupa ce am luat o decizie si modul in care deciziile actuale ne influenteaza comportamentul pe termen lung, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma puteti suna la 0745 659 833 sau ma puteti contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii