Deciziile si globul de cristal


Ti-ai dorit vreodata sa ai un glob magic de cristal? Sa stii totul dinainte?

Majoritatea deciziilor pe care le luam in fiecare zi sunt simple si cu actiune directa. Decidem ce sa purtam, la ce sa ne uitam la TV, ce sa mancam la pranz sau unde sa mergem in weekend. De cele mai multe ori nu ne provoaca prea mult stres sau tulburari interioare. 

Crystal Ball

Cu toate acestea, vin momente in care ne-am dori un ajutor din exterior. Mai ales atunci cand vine vorba de cariera, de alegerea drumului profesional. Pentru ca job-ul este o mare parte din viata noastra si orice schimbare in acesta domeniu ne va schimba de fapt viata. Nici o presiune, nu?

Sau atunci cand trebuie sa ne mutam in alt oras pentru munca partenerului. Ce facem atunci, ne indepartam de industria in care activam de ceva vreme? Incepem o noua afacere sau ne intoarcem la studii? O luam de la capat?

Luarea deciziilor importante poate fi destul de dificila, deoarece este clar ca nu vom sti dinainte cum vor decurge lucrurile. Nu avem un glob de cristal care sa ne arate ce va fi peste 6 luni in care vom fi foarte fericiti si vom avea un succes incredibil. Nimeni nu are acces la acel nivel de certitudine atunci cand luam decizii, desi ne-am dori. 

Asadar, multi dintre noi ne dorim aceasta certitudine, atat de mult incat ne opreste sa mai luam alte decizii. Aici apare intrebarea – Ce se intampla aici? De ce multi se lupta cu luarea deciziilor, mai ales in jurul carierei si a relatiilor? 

Ceea ce am observat de-a lungul experientei mele este ca ne lipseste increderea in noi insine. Daca profesam intr-un domeniu de care nu suntem multumiti, dar totusi ramanem blocati acolo, incepem sa credem ca nu sunem calificati sa luam decizii pentru noi in acea zona. 

In mintea noastra apare un alt gand – daca eu am fost cel care a acceptat acest loc de munca in primul rand, cine sunt eu sa aleg mai bine data viitoareAdevarul e ca noi scoatem la iveala sondajul nostru interior si inainte sa ne raspundem singuri, avem tendinta sa intrebam prietenii sau familia si sa ascultam parerea tuturor. Si devenim deodata mai confuzi.

Ceea ce se intampla de fapt este ca acest proces ne zice indirect ca nu suntem suficient de buni, ca judecata noastra proprie nu este de ajuns, ca nu suntem capabili sa luam decizii. Ne pierdem increderea si nu reusim sa ne manifestam activ in viata si in cariera noastra. 

Tot ce trebuie sa facem e sa ne oferim timp si sa ne concentram energia si pasiunea in lucrurile care ne plac, fara sa ne gandim prea mult la consecinte si urmari. Sa tinem totul cat mai simplu, asta poate fi globul nostru de cristal. 

Ce putem face?

Sa dam intuitiei o sansa. Daca atunci cand ne gandim la o anumita varianta avem o stare de bine, de liniste sufleteasca, atunci inseamna ca Sinele e de acord cu decizia si devine multumit. Deci alegerea este una care ne satisface.

Sa ne gandim la experientele trecute. Toate au depins de alegeri si merita sa ne punem niste intrebari suplimentare. Care au fost cele mai bune si cum le-am luat? In ce stare de spirit eram? Cum s-au sfarsit si care au fost cele mai fericite?

Sa decidem in scris. Totul este mult mai clar atunci cand este scris pe o foaie de hartie. Asa analizam optiunile, avantajele, dezavantajele si reusim sa punem totul intr-o balanta cat mai corecta.

Precauti sau curajosi? Daca am fi foarte precauti ce am face? Ce avem de pierdut? Dar daca avem un curaj nemarginit, ce alegem? Ce castigam?

Sa raspundem la toate acestea si sa urmam pasii de mai sus. De cele mai multe ori avem globul magic la indemana. Si sa nu uitam ca nu avem cum sa luam mereu cele mai bune decizii si aici intervine acceptarea, care are un rol foarte important in toate aspectele vietii.

Si daca nu reusim sa ne organizam gandurile singuri, un mic ajutor nu strica niciodata. Eu te astept la o cafea, cand simti nevoia. In plus, ma gasesti mereu la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

 

Comentarii

comentarii