Detox pentru secolul XXI


Ideea articolului porneste de la o intrebare pe care am tot auzit-o de-a lungul sedintelor de coaching. Cum pot elimina starile negative deja instalate in corpul meu?

De aici am ajuns la un raspuns pe care vi-l impartasesc cu drag. Punctul de pornire pentru detoxifierea emotionala se afla in interiorul nostru. Si totul porneste de la auto-constientizare si de la ceea ce noi numim flexibilitate emotionala, abilitate destul de importanta in ziua de azi.

Distragerea atentiei devine unul dintre motivele pentru care nu ne mai putem concentra la problemele noastre si nu mai functionam asa cum trebuie. De aici apar doua efecte negative: incapacitatea noastra de reactie la schimbare si incapacitatea de a ne conecta autentic cu alte persoane.

Ca noi să ajungem la acest detox de care vorbim, trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

Emotii – Primul pas este sa invatam sa ne ascultam semnalele corpului. Sa facem un exercitiu. Sa ne gandim la corpul nostru si la fiecare organ in parte (ochi, inimă, etc.) si sa ne imaginam ca ele ar putea vorbi. Ce ne-ar spune? Ca bratele ar vrea sa ii imbratiseze pe cei dragi mai mult sau ca urechile n-ar vrea sa mai auda criticile? Chiar daca pare putin neobisnuit, tot ceea ce conteaza e exercitiul de atentie pe care il facem. Cand invatam sa fim atenti la corpul nostru, reusim sa ne detasam emotional de toate semnificatiile pe care le dam automat unor senzatii. Si ceea e important – in acel moment obtinem controlul asupra lor.

Si invatam sa fim constienti de ce simtim, fara sa judecam.

Etichetarea emotiei – Cand numesti ceva, devii acel ceva. Numirea emotiei este un exercitiu care nu este nici pe departe simplu. Daca suntem intrebati ce simtim si nu reusim sa spunem adevarul sau ne strange in spate cand ne gandim la asta, de aici rezulta ca emotia respectiva ne domina.

Exista 4-6 emotii de baza pe care majoritatea specialistilor le recunosc – frica, furia, tristetea, bucuria, surpriza si dezgustul. Dintre toate acestea, primele 3 au cel mai mare potential negativ. De aceea, atunci cand simtim un disconfort in corpul nostru, sa ne punem intrebarea: ,,Ce simt acum? Furie, frica, tristete?’’ In timp vom dezvolta abilitatea de a distinge emotiile, ca apoi sa gasim combinatii si nuante ale acestora.

Evaluarea din 3 perspective – Se spune ca nu intamplarile sunt cele care conteaza, ci modul in care noi le percepem. De aici si intrebarea ,,Oare percep lucrurile asa cum s-au intamplat de fapt?’’ Este foarte important sa notam toate gandurile noastre. Asa devenim mai organizati si intelegem care sunt raspunsurile la toate intrebarile noastre. Ne organizam mintea pe hartie, ajutandu-ne de 3 exercitii:

  • Scrie un paragraf despre cum simti tu lucrurile si despre cum le vezi tu;
  • Scrie despre cum se vad lucrurile din perspectiva unei alte persoane implicate;
  • Scrie din perspectiva unei persoane neutre, nemplicate la nivel emotional.

Vorbeste cu cineva care iti impartaseste trairile. Comunicarea e foarte importanta, mai ales ca noi nu reusim sa privim in totalitate dincolo de emotiile proprii. Este important sa gasim oamenii care indeplinesc macar doua caracteristici – le pasa suficient de noi, cat sa ne  asculte si sa trateze situatia cu empatie si au maturitatea necesara ca sa ne poata ajuta cu diferite sugestii, resurse sau intrebari potrivite, care sa ne duca la rezolvari.

Poate fi vorba de un prieten intelept sau de un coach care sa ne ajute sa ne deschidem si sa face pasii necesari pentru evolutie.

Eliberarea este ultimul pas si se realizeaza doar atunci cand trecem la actiune.

Toti pasii mentionati mai sus sunt importanti, dar este nevoie sa testam totul in viata reala. Necesitatea flexibilitatii emotionale iese la iveala atunci cand interactionam cu persoane dificile, cand avem de luat decizii importante sau cand ne aflam sub o oarecare presiune.

Asadar, hai sa incercăm sa facem un detox si sa scapam de toate lucrurile negative, care ne impiedica sa ne bucuram de fiecare moment al vietii.

Si daca simti ca ai nevoie de sustinere, facem planul impreuna, la o cafea. Ma gasesti mereu la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

 

 

Comentarii

comentarii