Emotiile dificile, semne ale dezvoltarii personale

Emotiile dificile, semne ale dezvoltarii personale


Te-ai intrebat vreodata in ce masura te ajuta provocarile vietii sa descoperi cine esti? Sau de ce simtim anumite emotii? Care este scopul lor, care este efectul lor asupra evolutiei tale ca invidivid?

Sunt sigura ca ti-ai propus macar o data sa devii un om mai bun. Usor de zis, greu de facut. Cu atat mai mult cu cat, chiar imediat dupa ce iei aceasta decizie, esti coplesit de tot felul de emotii. Si de aici si anxietatea si iritabilitatea si alte emotii care nu te lasa sa iti duci planul pana la capat.

Din pacate, multi dintre noi interpretam emotiile incomode ca fiind semne ca ar fi cazul sa ne punem pofta-n cui si sa ne dam batuti. Asa ca ne oprim frumusel pe la mijlocul procesului de schimbare si dam cu piciorul, in mod mai mult sau mai putin constient, la tot ce-am reusit sa facem pana la acel moment. Ironia este ca societatea inca blameaza afisarea emotiilor si o asociaza cu opusul gandirii logice, rationale, insa stiinta dovedeste contrariul: emotiile si cognitia sunt interdependente. Emotiile sunt cele care ne ajuta sa ne facem amintiri sau sa ne imbunatatim procesul de invatare. Ca sa nu mai zic ca emotiile au un impact major asupra perceptiei si, prin urmare, asupra capacitatii de luare a deciziilor.

Dar sa vedem concret ce se intampla si sa analizam cateva situatii cu care ne confruntam atunci cand vrem sa facem schimbari majore.

  1. Te simti izolat de ceilalti
    Vrei, nu vrei, schimbarea se intampla la un nivel profund si personal si tine doar de tine. Prin urmare, este si normal sa te simti izolat de ceilalti. Mai ales ca fiecare din voi are propriile experiente, credinte, convingeri si nimeni altcineva nu poate sa inteleaga 100% tot ceea ce ti se intampla. Pe scurt, e ok, esti pe drumul cel bun! Nu esti singur, esti doar tu insuti.
  2. Uiti de la mana pan-la gura
    Schimbarile majore implica o activitate sporita a emisferei drepte a creierului, care e responsabila pentru creativitate, sinteza, intuitie, fantezie. Prin urmare, emisfera stanga, responsabila de activitatile practice, de logica,  analiza, calcul si timp, nu va beneficia de la fel de multa energie. Deci e perfect normal sa uiti nume sau numere de telefon, daca ratacesti niscaiva obiecte, sau daca trebuie sa refaci un task. Inseamna ca transformarile pe care le traiesti sunt profunde si semnificative. Deci e de bine.
  3. Esti constant nelinistit
    Fie ca schimbi locul de munca, fie ca e vorba de o schimbare in viata sentimentala, sau o transformare la nivel spiritual, emotiile tale sunt stimulate in continuu. De aceea creierul tau, inclusiv imaginatia, functioneaza la viteza maxima, ceea ce poate duce la stres, neliniste, anxietate. Nu-i cazul sa iti faci griji. E perfect normal.
  4. Te urmareste o senzatie constanta de frica
    Orice schimbarea e infricosatoare; schimbarile majore sunt de-a dreptul terifiante. Asadar, e perfect normal sa fii uneori intr-o stare asemanatoare panicii. Acest lucru inseamna ca schimbarea pe care ti-o doresti este in curs, este reala si este permanenta. Totul este bine, e exact ceea ce iti doresti.
  5. Te simti pierdut
    Chiar daca te simti pierdut, asta nu inseamna ca esti pe un drum gresit. Inseamna doar ca ai de-a face cu experiente noi, cu emotii si asteptari noi, pe scurt, te confrunti cu o noua realitate. Si nu-i lucru usor sa faci fata unei asa provocari. De aceea nu trebuie sa te surprinda faptul ca uneori iti pui o gramada de intrebari, sau ca nu stii ce sa faci in continuare.
  6. Simti nevoia sa re-evaluezi relatiile cu prietenii
    De fiecare data cand iei decizia sa schimbi ceva, pui sub semnul intrebarii intreaga ta existenta, inclusiv relatiile cu prietenii. E perfect normal sa te intrebi daca esti sau nu compatibil cu anumite persoane, sau daca prietenia voastra este o relatie sanatoasa, cu beneficii pentru ambele parti. Este posibil ca noul tau eu sa aiba nevoie de ceva timp inainte de la relua vechi relatii. La fel de bine, se poate ca vechi prietenii sa se dovedeasca toxice si nesustenabile. A doua varianta este cel mai greu de acceptat, insa este clar un semn ca esti pe drumul cel bun.
  7. Simti o tristete intensa
    Orice transformare majora atrage anumite pierderi. Uneori, pierderea e tangibila, precum pierderea unui job, sau incheierea unei relatii, alteori e mai putin tangibila, cum ar fi renuntarea la anumite obiceiuri si comportamente toxice. Este contraintuitiv, dar, indiferent de caz, schimbarea atrage dupa sine acest sentiment de tristete. Nu are rost sa te ingrijorezi daca schimbarea in bine pe care o doresti iti taie din entuziasm. Este perfect normal sa se intample asta.
  8. Teama de viitor
    Este absolut firesc sa ai intrebari si nelinisti pentru ceea ce va urma. In momentul in care iei decizia de a reanaliza relatii, prietenii, chiar sisteme de valori, universul tau este intr-o transformare majora. Practic, intr-o prima faza, tu iei ceea ce considerai a fi bun sau rau si transformi totul in necunoscut. Deci nu ai de unde sti unde vei ajunge in cele din urma, si tocmai din acest motiv viitorul pare ceva infricosator. E ok, trebuie doar sa iti dai seama ca esti intr-o perioada de tranzitie si ca nu are sens sa dramatizezi situatia.
  9. Iti doresti ca lucrurile sa fie exact ca inainte
    Familiaritatea este unul din cele mai sigure sentimente. Sigur ai observat ca, in unele momente din calatoria ta spre un sine mai bun, mai complet, ti-ai dorit ca lucrurile sa revina la starea lor initiala. Atlfel spus, e vorba despre depasirea zonei de confort. Atunci cand viata devine complexa si dificila, este absolut normal sa cauti confort prin simplitatea oamenilor cu care interactionezi sau a situatiilor cu care te confrunti. Gandeste-te totusi ca nimeni nu progreseaza stand frumusel pe loc, intr-un loc caldut in care toata lumea este zambareata si previzibila.
  10. Visezi cele mai ciudate si intense lucruri
    Visele ciudate, chiar si cosmarurile, sunt rezultatul cumulat al experientelor noi, al noilor emotii si a conflictelor interne si externe care apar ca rezultate firesti ale schimbarii. Ele sunt modul in care subconstientul tau proceseaza o gramada de trairi cat se poate de intense, in timpul somnului.

Deci, daca renuntam la superstitii si gandim logic, e limpede ca toate aceste trairi sunt firesti si nu avem niciun motiv de ingrijorare. Unele emotii aparent incomode pot fi de fapt semne ca esti pe drumul cel bun. Sfatul meu este ca data viitoare cand te simti pierdut, sau cand vrei sa te retragi complet dintr-o relatie sau chiar din societate, sa accepti ca e perfect normal sa simti ceea ce simti si sa incerci sa intelegi mai bine ceea ce vrei cu adevarat.

Daca simti ca ai nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma poti suna la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii