Cum sa iti dezvolti libertatea emotionala

Cum sa iti dezvolti libertatea emotionala


Toata lumea vorbeste de autocunoastere, de cat de important este sa fim constienti de propriile aptitudini, mai bine zis, de propriile calitati si defecte. La prima vedere, simplu ca “buna ziua”. Dar cand vine vorba de intelegerea propriului univers emotional, apar atitudini diferite: unii dintre noi sunt constienti de toate sentimentele, emotiile, pasiunile si gandurile lor, in timp ce altii ignora cu desavarsire aceste trairi, invartindu-se ca in cerc in incercarea de a intelege de ce nu merg lucrurile cum si-ar dori ei.

Problema e in felul urmator: daca nu suntem atenti la tot ce se intampla in propriul univers emotional, trairile noastre preiau controlul si ajung sa ne ghideze comportamentul, facandu-ne sa neglijam ceea ce se intampla in jurul nostru. Iar de cele mai multe ori, nici macar nu constientizam ca suntem afectati de emotii negative si facem sau spunem lucruri pe care nu le putem explica rational.

Ce-ar fi daca ai reusi sa analizezi din punct de vedere emotional cateva din situatiile neplacute care ti se intampla cel mai des? Fix asta este intrebarea pe care o folosesc si in sedintele de coaching, cand vine vorba despre intelegerea si gestionarea emotiilor negative. Aparent un exercitiu simplu, tehnica de care vorbesc urmareste sa te ajute sa intelegi de unde provin si cum pot fi gestionate emotiile negative, care ne afecteaza nu doar la nivel fiziologic (simtim ca ne creste tensiunea, ne inrosim, tremuram etc.), dar si la nivel social (vedem ca oamenii incep sa ne evite, sa se indeparteze de noi fara sa stim exact de ce).

Orice emotie aparuta in viata noastra ne transmite un semnal. Iar atunci cand intelegem acest semnal  si care este partea lui folositoare, putem sa trecem la urmatorul pas, acela de a alege cum anume sa reactionam sau daca chiar este cazul sa  reactionam.

Mi-am propus ca in acest articol sa descriu in detaliu cum decurge o sedinta de coaching si care sunt etapele analizei emotionale.

Leslie Cameron Bandler, unul dintre fondatorii NLP-ului, identifica 4 abilitati necesare pentru a obtine libertatea de alegere pe care ne-o dorim atunci cand vine vorba de emotii, abilitati care, printr-un exemplu practic, sunt mult mai usor de inteles si aplicat. In una din sedinte, o doamna a  inceput analiza cu faptul ca este dezamagita si chiar necajita atunci cand i se promite ceva sau face un plan cu altcineva, plan ce nu se mai realizeaza din motive ce nu tin de ea, ci de cealalta persoana.

Hai sa vedem impreuna care au fost etapele sedintei, cum a decurs analiza si ce rezultate am obtinut:

  • Prima etapa a tehnicii despre care va vorbesc este dezvoltarea abilitatii de a raspunde oricarei  situatii din viata cu emotia care ii corespunde cel mai bine.
    Abia atunci apare increderea de sine, puterea de a face ceea ce vrei sa faci, indiferent daca ceilalti fac sau nu ceea ce si-au propus. Tu stii ca vrei din tot sufletul ca planul tau sa devina realitate, cu sau fara ajutorul promis de alte persoane si faci tot ceea ce trebuie sa faci pentru a obtine ce-ti doresti.

  • A doua etapa consta in dezvoltarea abilitatii de a identifica modul si intensitatea prin care vrei sa exprimi acele emotii in mod congruent (sau cat mai in acord cu felul tau de-a fi).
    In cazul analizat de noi, raspunsul este prin calm, liniste si prin separarea vointei proprii de cea externa. Dorinta ta de a face ceva anume nu trebuie sa fie influentata de ceea ce fac sau nu fac ceilalti intr-un anumit moment, din motive complet straine de tine. Deci, daca accepti ca tu nu esti absolut deloc responsabil pentru comportamentul altora, iti vei da usor seama ca nu ai niciun motiv sa fii dezamagit, suparat sau nervos.

  • A treia etapa consta in folosirea capacitatii de a folosi atributele functionale, sau mai bine zis calitatile oricarei stari emotionale oricat de neplacuta ar fi, pentru a raspunde cat mai adecvat situatiei.
    Altfel spus, intr-o situatie similara cazului analizat aici, este necesara re-evaluare a asteptarilor si a planurilor proprii si analiza dorintelor. Dupa ce iti ajustezi expectantele si iti revizuiesti planurile, este cazul sa le pui in practica si sa faci ceva in folosul si necesitatea proprie.

  • A patra etapa tine de dezvoltarea si folosirea capacitatii de a modifica comportamentul sau cursul vietii pentru a evita aparitia unor situatii care declanseaza emotii carora nu le putem face fata.
    In cazul doamnei de care v-am spus, o autoevaluare a asteptarilor si atentia permanenta asupra tiparelor de planuri in care se implica sunt deosebit de importante. La fel de importante sunt identificarea si recunoasterea caracteristicilor oamenilor care ne provoaca aceste stari repetitive si evitarea acestor persoane.


  • In timpul unei sedinte de coaching, analizam impreuna 3-4 evenimente sau situatii neplacute (precum cel din exemplul de mai sus) si notam aspectele care ies la iveala in fiecare etapa din cele 4 pe care tocmai le-am discutat. Iar pentru a fi mai usor de observat repetitia unor trairi si solutii si noutatea altora, folosim un tabel de tipul celui de mai jos.

    Emotie adecvata:
    Exprimarea ei:
    Utilizarea ei:
    Prevenirea ei:

    Acest tabel nu numai ca te ajuta sa identifici care sunt emotiile adecvate oricarei situatii, cum sa exprimi aceste emotii, cum sa le folosesti spre propriul folos si cum sa le previi, ci te ajuta, in acelasi timp, sa iti construiesti o harta mentala, pe care o vei accesa de fiecare data cand vei fi pus intr-o situatie neplacuta. Astfel, incet-incet, vei folosi aceste tehnici in mod inconstient si vei ajunge la libertatea emotionala pe care ti-o doresti, care va deveni un proces  intern controlat doar de propria vointa si de propriile nevoi.

    Sper ca macar o parte din cei care au citit articolul acesta sa aplice tehnica de coaching descrisa aici. Iar daca unii dintre voi simt ca au nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma pot suna la 0745 659 833 sau ma pot contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii