Cum sa iti depasesti frica de esec?

Cum sa iti depasesti frica de esec?


Sunt sigura ca fiecare dintre noi vrea sa fie o persoana competenta, capabila sa-si realizeze absolut toate scopurile. Si macar unii, daca nu toti, am fost cel putin o data pusi in situatia in care ceea ce ne-am propus nu s-a materializat. Unii am reusit sa trecem cu usurinta peste nereusite, pe cand altii s-au resemnat necajiti, nesiguri si timizi, ca in fata unei fatalitati, a unui destin implacabil.

Si tocmai pentru ca stiu sigur, din experienta de coaching, ca fiecare din noi ajunge la un moment dat intr-o situatie similara, mi-am propus sa analizez, impreuna cu voi, ce se intampla exact in aceste momente, de unde provin emotiile negative si cum le putem contracara. Mai pe scurt, va propun sa vedem impreuna care sunt tehnicile aplicate in coaching pentru depasirea acestui tip de emotii.

74494b1e7563a5a7fdd8ca3235ee93e2Este foarte important sa fim constienti de faptul ca, atunci cand apar emotiile neplacute, ele au rolul de a ne “ajuta” sa evitam sau sa reducem suferinta pe care ne-o pricinuieste confruntarea si acceptarea nereusitelor, a esecului. Pana aici, totul pare destul de direct, nu? Ei bine, asta este o capcana, tocmai din cauza ca atunci cand picam prada emotiilor negative, pretul pe care il platim este imaturitatea la nivel emotional si comportamental.

Dar daca stam bine si ne gandim, in loc sa analizam si sa ne asumam esecurile si emotiile ca orice om cu capul pe umeri, ajungem uneori sa evitam chiar situatii pe care le-am putea gestiona cu usurinta, sa asteptam de la altii lucruri pe care le-am putea face singuri, sa acceptam pozitii sub capacitatile noastre, sa construim sisteme de control pentru ceilalti care ne limiteaza relatiile sau sa ne refugiem in idei si concepte care ne rup de realitate, de corp sau de emotii.

Deci, trebuie doar sa ne asumam constient emotiile si sa le acordam permisiunea sa ne transmita toate informatiile continute. Doar in felul asta suntem capabili sa gasim SOLUTIA care sa ne elibereze de constrangerile fricii si de cercul vicios al tergiversarii si evitarii unor situatii pe care le consideram a fi neplacute.

frica esecAm avut placerea sa lucrez cu o clienta careia ii era frica sa participe la o serie de examene care ii defineau traiectoria carierei si, implicit, intregul viitor. Si tocmai datorita faptului ca era constienta de miza acestor examene, le tot amana de ceva timp. Am stat de cateva ori de vorba cu ea, iar in urma acestor discutii, a ajuns singura la concluzia ca emotia care statea la baza acestor tergiversari era frica de esec. Fireste, a vrut sa lucreze in continuare pentru depasirea si prevenirea unterioara a acestei frici.

Si-a dat voie ei insesi – trup si suflet – sa traiasca aceasta frica: sa o simta si sa o exprime. In loc sa o evite sau sa o controleze, observa frica de esec ca fiind ceva exterior ei, altfel spus, ca si cum s-ar fi uitat la un film.

In continuare, intr- o atmosfera de relaxare si incredere s-au ivit o serie de intrebari, in urma carora au venit raspunsuri si emotii noi, dinspre corp si nu din zona gandurilor:

  1. Ce mesaj important ii transmite frica de esec?

    • In primul rand, ca este deosebit de important sa invete cum sa se protejeze pe sine insesi de posibilile greseli. Vorba aia, nimeni nu-i perfect!
    • Ca trebuie sa actioneze profi si sa creasca nivelul de pregatire profesionala, indiferent de rezultatul final.
    • Ca trebuie sa fie sigura de ceea ce transmite.
  2. Ce aspecte esentiale a pierdut din vedere pana a ajunge la sedintele de coaching?

    De-a lungul timpului a simtit aceasta frica de esec de multe ori si totusi a reusit, de la fel de multe ori, ceea ce si-a propus. A trecut cu bine de multe examene si interviuri pe care le considera dificile. Concluzia fireasca, la care a ajuns in timpul sedintelor de coaching, a fost ca aceasta stare de inertie continua, nu face altceva decat sa intretina la infinit aceasta frica.

  3. Cum poate reactiona altfel decat pana acum la acest tip de situatii?

    Folosindu-se chiar de aceasta emotie, poate realiza lucrurile intr-un mod organizat, clar si profesionist. Organizarea si claritatea o ajuta sa faca totul “pas cu pas” in cel mai bun mod pentru ea.

  4. Cum se poate dezvolta, schimbandu-si comportamentul de pana acum?

    Important era sa treaca de acest prag al fricii de esec printr-o buna organizare si sa actioneze cu claritate in ritmul ei. Doar asa a reusit sa castige libertatea de a putea participa la orice examen sau interviu pe care il considera necesar pentru cariera ei. Acum, poate face ceea ce ii place si atunci cand face ceea ce ii place este foarte multumita de sine, pe toate planurile.

  5. Care au fost concluziile generale ale sedintelor de coaching?

    Q: Cum se auto-caracterizeaza acum?
    A: Sunt increzatoare, sunt fericita, sunt in liniste.
    Q: Ce poate face?
    A: Pot face tot ceea ce vreau, pot privi viitorul cu incredere si bucurie.
    Q: Ce pot sa am?
    A: Provocari noi si frumoase, crestere interioara, financiara, incredere si bucurie, care simt ca se transmit in toate domeniile vietii mele.

supermanAcum am o intrebare pentru voi. Pornim de la premisa ca orice persoana, atunci cand este cea mai buna, sau cel putin competenta in multiplele aspecte ale vietii, se considera un super-om, iar in momentele in care esueaza, stima de sine scade considerabil si super-omul devine sub-om. Intrebarea mea este: ce folos obtinem din aceasta gandire perfectionista? Oare nu ne supunem singuri unui rollercoaster emotional, care ne ridica si ne doboara si pe care nu-l putem stapani?

Tot ceea ce conteaza este sa ne acceptam asa cum suntem: suntem oameni, avem calitati, dar si defecte, succese, dar si esecuri, talente, dar si lipsuri. Trebuie sa ne pastram capul pe umeri, sa fim rationali si optimisti, sa ne propunem sa depasim performantele proprii, nu pe ale altora, sa acceptam ca nu ne pricepem la tot si sa putem sa folosim esecurile si greselile pentru a reusi in viitoare incercari. Nu uitati ca perfectionismul atrage dupa sine doar nefericire.

Stiu ca pare mega usor, dar de multe ori e greu sa faci asta de unul singur. Daca vreodata simti ca ai nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma poti suna la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii