Cum sa-ti resetezi creierul

Cum sa-ti resetezi creierul


Am citit de curand un articol foarte interesant despre puterea de procesare a creierului uman si despre cum ne putem reseta creierul, la fel ca pe un hard drive. Si pentru ca mi-a placut atat de mult articolul asta, l-am tradus pentru voi, pentru ca vreau ca mai multa lume sa fie constienta de plasticitatea creierului uman si de posibilitatile de eliberare de sub constrangerile erei informationale.

Ce spune neurostiinta despre informatie si despre supra-incarcarea creierului?

Multumita noilor tehnici avansate de neuro-imagistica din ultimii ani, neurologii descopera tot mai multe despre miracolul pe care il reprezinta creierul uman.

Stilul nostru de viata s-a schimbat destul de mult din anii ‘80 pana acum, fapt datorat in mare parte progreselor tehnologice si internetului; zilnic, primim de 5 ori mai multe informatii comparativ cu informatia disponibila acum 30 de ani. Cantitatea de informatii pe care o producem intr-o zi prin e-mailurile pe care le primim, site-urile pe care le vizitam, prin social media si SMS-urile pe care le primim, echivaleaza cu sase ziare, comparativ cu doar doua pagini jumatate de ziar in anii ’80.

Unii spun ca traim in suprasarcina cognitiva si ca exista o cantitate finita de informatii careia creierele noastre ii pot face fata in acelasi timp.

Deci, cum ne ajutam pe noi si cum ne ajutam creierele sa faca fata acestei supraincarcari cu informatii?
Cum ne putem reseta creierele pentru a face fata supraincarcarii cu informatii?

Opriti-va din a realiza mai multe sarcini in acelasi timp

multitasking

Creierele noastre nu au fost concepute pentru a realiza mai multe sarcini in acelasi timp. Creierele noastre sunt facute sa se concentreze asupra unui singur lucru odata, de aceea o avalansa de informatii le incetineste.

Realizarea mai multor sarcini in acelasi timp inseamna, de fapt, sa trecem rapid de la o sarcina la alta. Aceasta trecere repetata de la o activitate la alta creeaza sentimentul ca facem mai multe lucruri, cand, de fapt, sarcinile mici pe care le realizam nu necesita multa gandire critica. De fapt, acest lucru creeaza obiceiuri proaste ale creierului.

Fiecare sarcina mica realizata ne ofera o satisfactie instantanee, ceea ce creeaza un ciclu. Scurteaza, totodata, durata de timp in care ne putem concentra asupra unei activitati. Notificarile constante pentru e-mail, Facebook, SMS-uri etc. ne determina sa trecem de la o sarcina la alta si devine astfel dificil sa ne dam seama ce este relevant in acel moment.

Creierele noastre nu sunt facute sa realizeze mai multe sarcini in acelasi timp si asta creeaza obiceiuri proaste.

Concentrati-va asupra unui singur lucru odata

focus

Daniel Levitin, autorul cartii “The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Informational Overload” incurajeaza imersiunea deliberata, mai precis, impartirea activitatilor zilnice in intervalele de timp si concentrarea atentiei catre o singura activitate pentru o perioada precisa de timp, in jur de 30 pana la 50 de minute fara sa permitem sa ne fie distrasa atentia.

El explica cum a evoluat creierul uman, ajungand sa aiba doua moduri majore de atentie, care ne ajuta sa asimilam, sa filtram si sa analizam informatii:

  1. Reteaua pozitiva de sarcini este activa atunci cand suntem implicati intr-o activitate si nu permitem sa ne fie distrasa atentia
  2. Reteaua negativa de sarcini este activa atunci cand mintea rataceste sau visam cu ochii deschisi. De acolo vin inspiratia si creativitatea.

A treia componenta este un filtru de atentie, care actioneaza ca un comutator intre reteaua pozitiva de sarcini si cea negativa. Ne ajuta sa ne orientam si ne spune la ce trebuie sa fim atenti si ce putem ignora fara griji.

Concentrarea ne ajuta sa indeplinim sarcinile mai bine, sa fim mai creativi si sa avem mai multa claritate.

Filtrul de atentie

Fiecare modificare de status pe care o citesti pe Facebook, fiecare tweet sau mesaj pe care il primesti de la un prieten, concureaza pentru resurse in creierul tau cu lucruri importante, cum ar fi daca sa iti investesti banii economisiti in actiuni sau obligatiuni, unde ti-ai lasat pasaportul sau cum sa te impaci cu un prieten apropiat cu care ai avut recent o disputa. Daca vrei sa fii mai productiv si mai creativ, si sa ai mai multa energie, stiinta spune ca ar trebui sa iti imparti ziua in perioade de proiect. Timpul petrecut pe retelele sociale ar trebui sa fie delimitat, fara intreruperi constante pe parcursul zilei.

Daniel Levitin mai spune ca, pe masura ce practicam imersiunea deliberata, creativitatea noastra creste in mod natural. Activitatile din reteaua negativa de sarcini, cum ar fi ascultatul muzicii, mersul pe jos in natura sau o plimbare terapeutica in padure (forest bathing), pot face mintea sa rataceasca, ceea ce actioneaza ca un buton de resetare pentru creierul nostru, si ofera o perspectiva asupra a ceea ce facem.

Manfred F.R. Kets de Vries scrie:

Capacitatea de a echilibra activitatea si solitudinea, zgomotul si linistea, este un mijloc excelent de a atinge resursele noastre interioare creative. Secretul oamenilor cu adevarat de succes si creativi poate fi intr-adevar acela ca au invatat foarte devreme in viata cum sa nu fie ocupati.

Fiecare interactiune pe social media concureaza pentru spatiu in creierele noastre.

Dormi atat cat ai nevoie

sleepAcesta ar putea fi cel mai simplu mod de a resetare a creierului. Creierele se curata atunci cand dormim. Somnul este vital pentru a ne ajuta sa digeram si sa solidificam informatiile pe care le-am acumulat in timpul zilei. Imbunatateste capacitatea noastra de a integra informatii neasociate pentru rezolvarea problemelor in mod creativ si stimuleaza memoria. In timp ce dormim creierul „sterge“ conexiunile sinaptice pe care nu le utilizam.

Cercetatorii de la Universitatea din Haifa din Israel au descoperit ca, dupa ce au invatat o noua sarcina dimineata, cei care si-au luat o pauza de 90 de minute de somn au fost capabili sa-si aminteasca mult mai bine sarcina pana la finalul zilei decat cei care nu au dormit. Un pui de somn chiar si de 10 minute imbunatateste functia cognitiva si vigoarea.

In timp ce dormim creierul „sterge“ conexiunile sinaptice pe care nu le utilizam. Aceasta capacitate de a se debarasa de informatii inutile ajuta creierul sa nu fie coplesit. Si, fireste, privarea de somn impiedica creierul sa stearga informatiile inutile.

Niciun neuron nu-i singur, de capul lui

neuronsPentru a consolida o memorie pe termen scurt si a o transforma intr-una pe termen lung, trebuie sa facem ca memoria pe termen scurt sa curga in jurul circuitului de mai multe ori, consolidand conexiunile.

Asta inseamna ca trebuie sa facem un efort constient pentru a o pastra in creierul nostru prin repetarea noilor informatii de mai multe ori. De aceea trebuie sa fim atenti la ce ne gandim in mod repetat.

In special, din cauza a ceea se numeste „neuroplasticitate dependenta de experienta“, oricarui lucru acorzi atentie are o putere speciala de a-ti schimba creierul. Atentia este ca o combinatie intre reflector si aspirator: lumineaza lucrul asupra caruia se concentreaza in momentul respectiv si apoi il absoarbe in creierul tau – si in tine.. – Dr. Rick Hanson

Cei 4 pasi catre trairea constienta a momentului prezent

Pentru a consolida o memorie pe termen scurt si a o transforma intr-una pe termen lung, trebuie sa facem in asa fel incat memoria pe termen scurt sa curga in jurul circuitului de mai multe ori, consolidand conexiunile.

Asta inseamna ca trebuie sa facem un efort constient pentru a o pastra in creierul nostru prin repetarea noilor informatii de mai multe ori. De aceea trebuie sa fim atenti la ce gandim in mod repetat.

In special, din cauza a ceea se numeste „neuroplasticitate dependenta de experienta“, orice lucru caruia ii acorzi atentie are o putere speciala de a-ti schimba creierul. Atentia este ca o combinatie intre reflector si aspirator: lumineaza lucrul asupra caruia se concentreaza in momentul respectiv si apoi il absoarbe in creierul tau – si in tine. – Dr Rick Hanson

Dr. Jeffrey Schwartz, autorul unei carti numite Brainlock, a creat o abordare de succes in patru pasi a trairii constiente a momentului prezent pentru a recrea legaturile din creier sau pentru a-l reseta prin schimbarea felului in care ganditi.

  1. Re-etichetati
    Primul pas este de a re-eticheta un anumit gand, sentiment, sau comportament. Acesta este un exercitiu care va ajuta sa recunoasteti cat mai clar si sa identificati ceea ce este real si ceea ce nu este, identificand mesajele inselatoare ale creierului si senzatiile de disconfort. Trebuie doar sa fiti atenti si sa va dati seama atunci cand creierul va trimite un mesaj fals.
  2. Reatribuiti
    Al doilea pas este reatribuirea; pentru a va schimba perceptia asupra importantei mesajelor inselatoare ale creierului.
  3. Reorientarea atentiei
    Al treilea pas este reorientarea atentiei in directia in care doriti sa mergeti si sa faceti ceva constructiv in mod constient. Puteti pur si simplu sa va directionati gandurile inapoi in prezent sau sa faceti o activitate care este sanatoasa si productiva – chiar daca mesajele inselatoare ale creierului inca sunt acolo si va deranjeaza. Prin reorientarea atentiei creierul isi reface legaturile.
  4. Reevaluati
    Al patrulea pas se intampla aproape in mod natural, ca urmare a practicii regulate a primilor trei pasi. Incepeti sa vedeti exact ce reprezinta gandurile, indemnurile si impulsurile: senzatii cauzate de mesajelele inselatoare ale creierului care nu va aduc niciun beneficiu. Acesta este o alta modalitate de resetare a creierului.

In concluzie, fie ca va simtiti coplesiti de realizarea mai multor sarcini in acelasi timp, sau creierul vostru e prea plin, amintiti-va sa puneti punct la ceea ce va distrage atentia, sa va concentrati asupra unui singur lucru odata si sa fiti constienti de ceea ce ganditi. Sa va odihniti bine noaptea sau sa trageti un pui de somn chiar acum. Iar daca simtiti ca aveti nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma puteti suna la 0745 659 833 sau ma puteti contacta pe Facebook.

Sursa: http://upliftconnect.com/how-to-reboot-your-brain/

Comentarii

comentarii