Ce inseamna fericirea, de fapt?

Ce inseamna fericirea, de fapt?


Indiferent cu cine stau de vorba, daca intreb “Ce vrei cu adevarat de la viata?”, raspunsul este, invariabil, “Vreau sa fiu fericit!” Buuun… dar oare ce inseamna fericirea asta pe care ne-o dorim cu totii?

Zilele trecute am citit un articol mega-interesant, fix pe tema fericirii, l-am tradus si il public aici pe blog ca sa discut cu voi despre acest subiect. Asa ca voi trece peste introduceri si va las pe voi sa vedeti despre ce-i vorba.

Cand dansezi, scopul tau nu este sa ajungi intr-un loc anume pe ringul de dans. Este sa te bucuri de fiecare pas pe care il faci. – Wayne Dyer

Ma plangeam intr-o zi ca nu am suficient timp sa plec intr-o vacanta. Eram, pur si simplu, stresata si obosita. Imi aduc aminte de tatal meu care se uita in ochii mei cu un sentiment profund de pace si compasiune. “Te inteleg”, mi-a zis. “Stiu ca muncesti din greu. Uneori, imi imaginez ca sar din pat si ma duc sa ma plimb, ori de cate ori vreau.”

Cuvintele lui au venit ca un tunet. A fost ca un semnal de alarma care mi-a reamintit cat de binecuvantata eram si cat de convinsa eram ca totul mi se cuvine din oficiu, ca si cum nimic nu ar fi fost vreodata de-ajuns. Si iata, tatal meu, la o varsta inaintata, visand la o plimbare frumoasa in natura. M-a invatat o lectie mega-valoroasa in ziua aia.

Prea multi ani am pierdut timp pretios plangandu-ma. Credeam ca nu am niciodata suficient timp, suficienti bani sau suficienta iubire.

Multi dintre noi se blocheaza in obiceiul de a proiecta fericirea intr-un viitor imaginar, in loc sa traim in singura realitate care exista, momentul prezent. Adesea ne gandim:

  • In ziua in care ma voi casatori, voi fi fericit.
  • In ziua in care imi voi permite o casa mai mare, voi fi fericit.
  • In ziua in care voi castiga X suma de bani, voi fi fericit.

Este usor sa cadem prada nemultumirii, indiferent cat de bune sau rele sunt vietile noastre.

Privind in urma la viata mea, am realizat ca n-am stiut cum sa fiu fericita. M-am tinut ocupata continuu, alergand mereu undeva, pentru a reusi mai mult sau pentru a fi mai buna. Am facut din fericire un proiect si am asteptat sa se intample “lucrurile mari”, pentru a ma putea simti in sfarsit bucuroasa si multumita.

Nu stiam la acea vreme, dar eram prinsa intr-o cursa. Iata ce vreau sa spun prin asta. In cartea sa Happier, Tal Ben-Shahar (profesor la Harvard, cercetator si autor de renume) defineste patru arhetipuri diferite de fericire:

Nihilism

Nihilistii si-au pierdut bucuria in viata; atat in prezent cat si in viitor. Ei nu gasesc nicio placere in munca lor sau in viata privata si nu se asteapta la beneficii sau recompense viitoare. S-au dat batuti si au renuntat in fata sortii.

Hedonism

Hedonistii traiesc pentru momentul prezent si acorda putina importanta sau deloc consecintelor si planurilor de viitor. Pentru ca nu se simt motivati de obiective viitoare sau de un scop, ei sunt adesea neimpliniti.

Cercul vicios

Arhetipul celui prins in cercul vicios sacrifica adesea placerile si beneficiile actuale in asteptarea unor recompense viitoare. Acesta este probabil arhetipul cel mai familiar pentru multi dintre noi (stabilirea continua a obiectivelor noi, niciodata multumiti, intotdeauna ocupati).

Pur si simplu, uitam sa ne bucuram de momentele de zi cu zi ale vietii.

Asta nu inseamna ca stabilirea unor obiective clare pentru viitor este o practica proasta. Toti avem nevoie de un scop si de o viziune clara. Daca nici macar nu stim ce vrem, cum putem obtine asta vreodata? Problema apare cand punem fericirea pe seama unor rezultate viitoare fara a putea vedea si aprecia ceea ce deja este bun in vietile noastre.

Cursa asta nebuna inseamna vanarea fericirii, alergand dupa o iluzie si nefiind multumiti niciodata. Cu cat atingem mai mult, cu atat ne dorim mai mult: o alta casa, o alta masina, un alt loc de munca sau mai multi bani.

Fericirea

Adevarata fericire vine din mentinerea unui echilibru sanatos intre prezent si viitor. Atunci cand suntem capabili sa ne bucuram atat de calatorie, cat si de destinatie, concentrandu-ne pe darurile zilei de azi, precum si pe visele, obiectivele si dorintele noastre.

Fericirea nu inseamna sa ajungi in varful muntelui si nici sa urci fara rost in jurul muntelui; fericirea este experienta urcarii spre varf. – Tal Ben-Shahar

In ziua in care mi-am schimbat perceptia de la stresat la binecuvantat, totul s-a schimbat. Iata ce am invatat si ce a functionat bine pentru mine:

  1. Fericirea este un verb

    Cercetarile au aratat ca fericirea are legatura cu genele noastre in proportie de 50%; doar 10% sunt atribuite circumstantelor vietii si 40% sunt corelate cu gandurile si comportamentele noastre. De aceea fericirea nu este un substantiv; este un verb. Pentru aceia dintre noi care suntem sanatosi din punct de vedere mental, este o atitudine, o activitate interna continua.

    Multora le este teama de fericire, pentru ca o pot pierde intr-o zi, si lasa grijile sa le distruga bucuria.

    Fericirea este de 40% corelata cu gandurile si comportamentele noastre si doar cu 10% cu circumstantele in care ne aflam.

    Cultiv optimism si am incredere in fluxul vietii. Imi mut atentia de la ceea ce ar putea merge prost la ceea ce ar putea merge bine. Oricare ar fi lucrul de care imi este teama – nu s-a intamplat inca. Imi imbratisez viitorul cu o curiozitate autentica de copil si aleg sa cred ca ceva minunat ma asteapta dupa colt – ca traim intr-un Univers care ne sustine, in care totul se desfasoara perfect si lucrurile se intampla pentru binele meu suprem.

    Daca vad viata in mod negativ, temandu-ma ca mi s-ar putea intampla lucruri rele, cel mai probabil actiunile mele vor atrage lucrurile pe care eu incerc sa le evit. Am incetat sa-mi las mintea sa se joace cu mine si sa ma streseze cu temeri inutile, ingrijorari si preocupari cu privire la lucruri care nu s-au intamplat inca.

  2. Indulceste-ti viata, in fiecare zi

    Am vazut ca multe momente frumoase si micile placeri vin la un cost redus sau chiar gratuit.

    Daca nu am timp pentru hobby-urile mele, imi fac. Citesc o carte buna sau ma uit la un film amuzant care imi aduce bucurie si ma face sa rad.

    Ma inconjor de oameni care nu judeca si care ma iubesc asa cum sunt. Simplul fapt de a avea o conversatie buna la o ceasca de cafea imi da o doza mare de energie pozitiva. Ma plimb prin parc si ma conectez cu natura. Ma joc cu cainele.

    Adauga dulceata vietii, prin natura, animalele de companie, prieteni, activitati distractive si asa mai departe. Nu mai astepta momentele vedeta ale anului (cum ar fi ziua ta de nastere) pentru a-ti face viata mai frumoasa. Ieri este istorie; maine este un mister. Ziua de astazi este un dar. De aceea ii spunem prezent – necunoscut.

  3. Dezvolta vise, nu regrete

    Nevoia de stabilitate si securitate (inclusiv la nivel financiar) este o nevoie umana de baza. Nu e de mirare ca incepem sa alergam in curse de sobolani daca nu avem suficienti bani! Dar ce este suficient? Nu este oare un calificativ subiectiv, bazat pe nevoile si asteptarile noastre individuale?

    Am intalnit multi oameni bogati care erau nemultumiti, deoarece ego-ul lor dorea intotdeauna sa aiba mai mult sau sa fie mai buni. E ca atunci cand ne gandim: “Bine, acum am casa asta, dar cand imi voi putea muta familia intr-una mai mare, voi fi in sfarsit fericit”.

    Conditionarea noastra inseamna ca mereu cautam mai mult pentru a gasi fericirea.

    Un alt motiv pentru care ne proiectam fericirea in viitor il reprezinta credintele limitative (adesea mostenite cultural) legate de bani, care ne tin blocati intr-un modul de supravietuire.

    Ia exemplul meu: acum cativa ani lucram in China. Locuiam intr-un complex frumos din centrul orasului Shanghai, totul platit de compania mea, si eram singura, fara imprumuturi, datorii sau angajamente financiare. Totul parea minunat, dar in interirorul meu, eram foarte nefericita!

    Stiam ca intotdeauna am vrut sa calatoresc prin toata lumea si sa intalnesc oameni din diferite culturi. Aveam suficienti bani pentru a-mi permite asta, si totusi, imi era foarte frica sa cheltui! Ii sunt si astazi sunt recunoscatoare bunei mele prietene care a insistat sa merg cu ea intr-o calatorie, pentru ca asa am reusit in cele din urma sa sparg acest zid.

    Am fost crescuta intr-o familie din clasa de mijloc din Europa de Est. Ca si copil, am vazut de multe ori ca parintii mei economiseau bani pentru “zilele negre” din anii lor de pensie (intr-o perioada in care nu oamenii nu castigau un salariu si se putea “muri de foame”). Drept urmare, am avut acelasi comportament odata ce am inceput sa castig proprii bani.

    Deci, iata ce am invatat: nu-mi voi petrece anii de tinerete pretiosi economisind totul pentru pensionare. A economisi bani este o forma de a avea grija de tine, si fac asta in prezent. Cu toate acestea, stiu ca nu voi merge cu contul meu de economii in mormant si nu vreau sa ma uit in urma la viata mea cu regrete atunci cand voi fi mai in varsta. Investesc in mine si in educatia mea, si imi cheltui o parte din bani pe experiente, asigurandu-ma ca adun mai multe amintiri pretioase decat lucruri materiale.

  4. Fa ceea ce iubesti si iubeste ceea ce faci

    Ne petrecem majoritatea vietilor noastre la locul de munca. Deci, daca nu suntem multumiti de slujbele noastre, nu suntem multumiti de cea mai mare parte a vietii – un alt motiv pentru care unii dintre noi incep sa alerge in cursa sobolsnului, sperand la ceva diferit.

    Prea multi oameni isi traiesc vietile in modul supravietuire, ca robotii. Frustrati sau scursi luni dimineata si asteaptand cu nerabdare sfarsitul de saptamana, pentru a se simti vii. Cand suntem multumiti de munca noastra, nu este nimic rau decat dimineata de luni.

    Daca esti blocat intr-un job pe care nu-l doresti, sa stii ca ai intotdeauna posibilitatea de a iesi in afara zonei de confort si de face ceva nou. Este posibil sa nu fie usor sa iti schimbi cariera, mai ales daca ai putine studii si sunt oameni care depind de tine. Dar este posibil sa faci ceva in care crezi; ceva care iti aduce bucurie si implinire autentica.

    Cheia este de a face ceva inspre acel ceva nou, cultivand bucurie in viata de zi cu zi, astfel incat sa nu cazi in capcana asteptarii viitorului pentru a fi fericit; si, de asemenea, sa tii minte ca, indiferent ce se intampla, chiar daca circumstantele nu sunt niciodata ideale, poti fi totusi fericit.

  5. Stai departe de perfectiune

    Am avut o perioada cand, pur si simplu, nu stiam cum sa ma distrez si sa ma relaxez. Eram prea ocupata incercand sa fiu perfecta si fac totul perfect. Era obositor si m-a facut sa ma simt ca si cum n-as fi fost niciodata destul de buna sau demna de cele mai bune lucruri pe care le oferea viata. Chiar si atunci cand mi-am gasit locul de munca la care visam, eram inca nefericita.

  6. Gandeste-te la calatoria proprie

    Un alt lucru care ne tine blocati este compararea cu ceilalti – banii pe care ii facem, statutul la locul de munca, casa in care traim si asa mai departe.

    Acum stiu ca fiecare se afla in propria calatorie si de fiecare data cand aloc momente din viata mea facand comparatii, ma gasesc pe teritoriul altcuiva, nu al meu. Este ca si cum as incerca sa traiesc povestile si experientele lor de viata in loc sa le traiesc pe ale mele.

    Am ajuns sa inteleg ca atunci cand imi schimb atentia de la ceilalti catre mine, am mai mult timp si mai multa energie pentru a crea lucruri bune in propria mea viata. Atat de multi oameni se plang ca nu au suficient timp pentru ei insisi. Daca vrei mai mult timp pentru tine, vezi-ti de ale tale si observa ce se intampla.

  7. Fii recunoscator

    In trecut, rar spuneam multumesc sau imi numaram binecuvantarile. Astazi, recurg la recunostinta ca un ritual de dimineata. Ma concentrez asupra a ceea ce am, mai degraba decat asupra a ceea ce lipseste.

    Ma asigur ca incep fiecare zi fiind recunoscatoare pentru sanatatea mea; pentru ca am o familie iubitoare, un partener de viata minunat si o slujba grozava pe care o iubesc; pentru fluxul de creativitate care ma ajuta sa scriu astfel de postari si posibilitatea de a impartasi experientele si experientele mele cu lumea; si pentru aerul pe care-l respir si pentru soarele care imi mangaie fata.

    S-ar putea sa nu primesc intotdeauna ceea ce vreau, dar stiu ca primesc intotdeauna ceea ce am nevoie. Vad in fiecare zi un nou inceput, o noua oportunitate pentru mine de a gusta mai mult din aceasta experienta suculenta numita a trai. Viata este un dar pretios si vreau sa petrec cat mai mult timp din ea fiind cat mai fericita cu putinta.

Sper ca am reusit sa fac o traducere pe intelesul tuturor si ca ati rezonat si voi cu cele de mai sus. Iar daca vreodata simtiti ca aveti nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma puteti suna la 0745 659 833 sau contacta pe Facebook.

Sursa: http://upliftconnect.com/four-archetypes-of-happiness/

Comentarii

comentarii