Asertivitatea și avantajele sale


Asertivitatea si avantajele sale

In viata de zi cu zi ne confruntam cu multiple probleme de comunicare, din cauza diferitelor tipologii comportamentale. Chiar daca experientele ne recomanda drept persoane introvertite, extrovertite sau gasim cu usurinta echilibrul in comunicare, este bine sa stim mai multe. Trebuie sa constientizam cat este de bine sa fim sinceri, dar si cum sa impachetam frumos o veste mai putin buna pentru a ne mentine relatiile sociale la fel de sanatoase.

Daca reusim sa integram asertivitatea in vietile noastre, o sa observam ca multe dintre problemele zilnice o sa dispara. Conflicte interioare sau sociale, dispute la locul de munca sau cumul de emotii negative, toate pot fi contracarate prin asertivitate. Va propun sa vedem impreuna prin ce se caracterizeaza asertivitatea si cum o putem adapta stilului nostru de viata, fara nici un fel de efort, doar cu minima deschidere.

Ce este asertivitatea?

Psihologii ne explica ca asertivitatea este definita ca o combinatie reusita intre fermitate si bun simt. Este capacitatea de a exprima ceea ce suntem, ceea ce dorim intr-o anumita situatie, fara a leza sentimentele celor din jurul nostru. Aceasta caracteristica ne ajuta sa cultivam relatii agreabile, sa aratam respectul de sine, dar si respectul fata de cei din jurul nostru. Daca reusim sa punem in balanta toate aceste lucruri, suntem cu un pas inainte spre dezvoltarea noastra personala.

Difference-Between-Aggressive-Passive-and-Assertive-Behavior

 

 

 

 

 

 

 

Suntem cu totii constienti ca exista o multime de persoane care ne pot face ziua mai dificila, prin ceea ce ne transmit. Tocmai de aceea, este necesar sa ne autoanalizam si sa devenim mai siguri pe propriile forte, mai increzatori, mai intelegatori cu cei din jur, niste omuleti perfect inchegati.

Traim in secolul vitezei, al tehnologiei si al aspectelor mai mult sau mai putin superficiale. Chiar daca esenta nu mai este atat de bine punctata, este admirabil un comportament asertiv, care imbina sinceritatea cu dorinta de a obtine cooperarea celor din jur. Este recomandat sa ne detasam de frustrari, sa ne impunem civilizat pozitia, pentru ca toate acestea ne contureaza adevarata personalitate si ne ajuta sa fim pozitivi, cu o atitudine mereu deschisa spre lucruri noi si frumoase.

aid44650-v4-728px-Be-Assertive-Step-4-Version-2

Acum, ca sa sintetizam, iata ce include asertivitatea:

– Sa fii capabil sa-ti exprimi opiniile si punctele de vedere

– Sa fii capabil sa spui NU fara sa te simti vinovat

– Sa alegi cum sa iti traiesti viata si sa ceri deschis ceea ce iti doresti

– Sa iti asumi riscuri cu zambetul pe buze. Optimismul face cat o mie de calcule si ecuatii.

 

Cand vine vorba de propria persoana, trebuie sa iti iei putin timp pentru a observa care sunt problemele, sau daca acestea exista intr-adevar. Poti incepe cu un exercitiu prin care sa iti amintesti o situatie in care ai dorit sa spui ceva important, dar nu ai reusit. Ti-a fost teama de reactia celor din jur si ai preferat sa spui DA, doar pentru a nu dezamagi. Fii sigur ca teama de ridicol este o componenta a existentei noastre, iar daca noi nu reusim sa o inlaturam, ne asumam clar si raspicat mediocritatea.

De-a lungul timpului am ajuns la concluzia ca o metoda prin care ne putem slefui comportamentul este apelul la scenarii. Exersam anumite situatii care s-au petrecut sau care s-ar putea petrece, tocmai pentru a ne familiariza cu aspectele asertivitatii.

Sunt sigura ca te gandesti macar la o situatie in care ai vrea sa te intorci in timp si sa schimbi cursul unei discutii. Profita de aceste cunostinte si ia-o de la zero asa cum ti-ai dorit mereu, cu mai multe incredere.

Te intrebi cum sa devii asertiv?

  • Pune pret pe persoana ta si pe drepturile tale
  • Fii increzator si exprima-ti nevoile si dorintele
  • Admite ca nu poti controla comportamentul altor persoane
  • Exprima-te intr-un mod cat mai pozitiv
  • Fii deschis la complimente, dar si la critici
  • Invata sa fii empatic si sincer

In final, tot ceea ce conteaza e felul in care ne simtim la sfarsitul zilei. Asadar, te poti intreba, sunt multumit de cum a decurs ziua aceasta? As schimba ceva in spusele si in comportamentul meu? De aici porneste totul, de la atingerea echilibrului care duce la mult ravnita liniste si multumire.

Asadar, nimic nu e usor, dar cu sprijinul potrivit, fiecare devine ceea ce-si propune. Daca ai nevoie de o discutie care sa te indrume spre ceea ce iti doresti, eu sunt oricand deschisa sa iti ofer sprijinul meu, asa ca ma poti suna la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii