Meserie sau carieră?


jobs

Nu e niciodata prea tarziu sa realizezi ca activitatea ta de zi cu zi, care se traduce scurt in termenul de „job” nu este indeajuns de atractiva. Daca nu esti multumit de termenele limita, de mediul in care lucrezi si inclusiv de profesia pe care ai ales-o, este timpul sa faci loc curajului in viata ta.

De multe ori am fost constransi de imprejurari sa facem anumite alegeri. Ne gandeam la familie, la repercursiuni si la etichetare. Toti am trecut prin multiplele etape ale vietii in care am fi rugat pe altcineva sa ia deciziile in locul nostru, doar pentru a scapa de sentimentul de vinovatie din urma unei decizii proaste. Am aflat apoi ca nimeni si nimic nu poate interveni in buna desfasurare a vietii noastre.

Este meritul, dar si obligatia noastra sa cercetam, sa ne supunem la teste, sa ne autoanalizam, sa ne privim mai bine pentru a ne cunoaste asa, fara bariere impuse de societate, si acceptate umil de catre noi.

Cand ne gandim la meserie ne vin in minte o multime de profesii si de persoane care executa acele profesii. Avem cunostinte care sunt multumite de munca lor zilnica, avem discutiile cu prietena cea mai buna care ne impartaseste nemultumirile sale legate de job, dar il stim si pe colegul din liceu care a facut cariera.

Ce inseamna cariera si cum este tradusa ea in societatea moderna?

  • Cariera este traseul interconectat al locurilor de munca, al pozitiilor si al experientelor pe care le are o persoana de-a lungul vietii sale.
  • Cariera este mai mult decat o meserie, este un cumul de activitati umane legate de familie, de afacere si de societate.
  • Ea reprezinta dezvoltarea unui individ prin invatare si prin munca.

De-a lungul timpului am intalnit persoane care aveau o cariera infloritoare, care demontau din radacini termenul de esec, prin pasiunea lor si prin viziunea asupra vietii, care le oferea un pozitivism debordant.

Toate acestea pot fi intrerupte de o mare problema, provenita din lipsa planurilor pentru dezvoltarea carierei si de reactiile inerte la diferite situatii. Aici trebuie punctat faptul ca planificarea sta la baza gestionarii carierei. Cu cat depunem mai mult efort in gestionarea carierei, cu atat mai usor va fi sa atingem obiectivele propuse.

Joburi si oameni

Pasi in gestionarea carierei:

  • Stabileste scopul carierei tale
  • Stabileste starea curenta (care este realitatea la acest moment)
  • Stabileste solutiile si modul in care vei realiza obiectivul
  • Urmareste realizarile si fii fericit!

Cu totii visam la o cariera, visam sa avem relatii importante, sa ni se deschida usi catre mai bine, catre mai frumos. Putem ajunge si aici, dar este un traseu de urmat, un traseu care are si urcusuri si coborasuri, iar cei mai putin pregatiti renunta.

Societatea ne pune la dispozitie multe modalitati de autocunoastere, de autodeterminare si de autoeducare. Ceea ce noi trebuie sa facem este sa credem in fortele proprii si sa fim indeajuns de maturi incat sa cerem ajutorul acolo unde nu ne putem descurca singuri.

Orice am alege sa facem, trebuie sa fie cladit pe o imensa pasiune. Temelia unui vieti profesionale sanatoase este pasiunea, este bucuria cu care muncim si care ne determina sa fim mai buni in ceea ce facem. Odata cu asta vine si performanta, vine si curajul de a creste si de a evolua.

Credem sau nu, toate alegerile noastre ne conduc usor, usor la ceea ce unii numesc destin sau drum in viata. Noi facem regulile, noi stabilim unde incepem si cum continuam. Avem puterea sa crestem singuri, sau fim autodidacti si sa ne folosim de ale tehnologiei elemente, pentru ca nimeni sa nu ne spuna ca ne-am risipit talentul. Fericirea sta in lucrurile mici, dar acestea sunt toate conectate la o singura sursa, la tine.

Noi alegem daca tintim spre o meserie sau spre o cariera, noi alegem cum vrem sa facem lucrurile sa functioneze si de ce. Daca noi cunoastem scopul, ajungem rapid sa identificam si obiectivele.

Daca noi perseveram si ne dorim mai multe, asta vom avea. Toate acestea vin la pachet cu fericirea, cu compromisul sau doar cu regasirea, dar despre asta vom povesti altadata, pe indelete. Sau va astept la o cafea si facem planul impreuna. Ma gasesti la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

 

Comentarii

comentarii