Thinking outside the box


outsidethebox1

O perspectiva despre ,,thinking outside the box’’, ,,Gandeste in afara cutiei/casetei’’, asa cum s-ar traduce aceasta sintagma, reprezinta indemnul la eliberare, apelul la curajul care zace in noi si abia asteapta sa se activeze.

Am tradus pentru voi acest articol care explica cat este de important sa iesim din propriile noastre cutiute si ce ne poate stimula sa incepem planul de evadare.

,,Ma gandeam la gandirea standardizata si cu cat cugetam mai mult am realizat ca sunt foarte multe lucruri de procesat. In ceea ce stiam eu despre gandire se regaseste faptul ca aceasta este cat de cat standardizata si putin infricosatoare.

Noi credem ca gandim, dar cu cat ma gandesc mai mult la asta, cu atat mai putin cred ca ne gandim (daca stii ce vreau sa spun). Deci, in timp ce exista o multime de lucruri la care sa ne gandim in aceasta lume mare… noi nu o facem.

Se pare ca gandirea noastra este constransa intr-o maniera care ne permite sa gandim mai putin. De cele mai multe ori, gandirea noastra este un proces de a strange in mod monoton o mana de ganduri invechite, dar sigure. Si, daca ne jucam destul de mult cu ele, ne dam seama ca ar putea sa se improspateze si ca ar putea iesi la iveala ceva inovativ. Daca se intampla asta, de cele mai multe ori devenim speriati.

De ce?

Se pare ca cele mai multe dintre aceste lucruri se intampla deoarece gandim in ,,cutii’’ sau ,,casete’’ pe care de cele mai multe ori le alegem intamplator. Credem in cutiile predeterminate pentru ca tot ce e in afara acestora necesita o oarecare inovatie in care lasam lesa putin, iar gandurile noastre alearga.

Dar am descoperit ca uneori acest lucru necesita prea multa gandire, mult prea multa energie si mult mai mult curaj, caci este mult mai usor si mult mai sigur sa stai. Sau, mai rau, ne temem ca odata ce gandurile noastre au prins gustul vietii si al actiunii, acestea vor refuza pentru totdeauna lesa scurta. Si astfel, suntem coplesiti de ceea ce gasim pe acest drum, prin imprumutarea cutiilor pe care le gasim in cele mai intunecate locuri ale mintii noastre. Si viata devine o calatorie traita in cutii sufocante, mai mult decat o aventura creata de noi orizonturi.

Colectia noastra de cutii:

Gandeste in afara normelor

Cutia normelor sociale

Credem in normele sociale. Le acordam legitimitate, deoarece majoritatea oamenilor din jurul nostru adera la ele intr-o forma sau alta. Iar pentru ca toti acesti oameni adera la ele, noi le recunoastem in mod natural moralitatea, pornind de la presupunerea ca altii nu ar indrazni sa le imbratiseze daca nu erau suficient de etice sau morale.

Prin urmare, (in ciuda naturii inguste a ambelor cutii si a logicii noastre), ele sunt considerate acceptabile. Pentru a ne usura procesul, descoperim repede ca, daca gandim prin prisma acestor cutii, este mult mai putin probabil sa fim intampinati cu respingere, cu ridiculizare sau cu orice alt raspuns dezagreabil. Ne dorim cu disperare sa fim in gratiile celor din jurul nostru, deoarece este mult mai confortabil si mult mai putin periculos decat sa avem relatii nefavorabile cu acesti oameni. Prin urmare, regulile cutiei elimina rolul gandirii.

Cutia temerilor noastre

Credem in cutia temerilor noastre, pentru ca orice din exteriorul acelor ziduri reprezinta un pericol ingrozitor, doar ca de cele mai multe ori pericolul este fabricat de propria minte. Probabil ca ne-am aventurat acolo o ora sau doua si cand am facut-o, am fost raniti. Si atunci cand am fost raniti, durerea ne-a largit exponential frica. Am luat apoi acea frica, am creat un monstru care nu exista si am coborat in cutia ingrozita de propria fictiune. In mintea noastra siguranta este un compromis decent, ea decoreaza amanuntit cutia folosind ca mobilier: justificarea, rationalizarea, negarea si alte scuze atent desemnate. Ne complacem in situatia actuala si ne inselam prefacandu-ne ca nu ne prefacem. Prin urmare, regulile cutiei elimina rolul gandirii.

Cutia familiei noastre

Credem in caseta creata de familiile noastre. Cu totii ne-am angajat sa o facem sa creasca. In multe familii nesanatoase, cutiile lor au fost modelate de propriile lor parti negative. Uneori, aceste familii cer ca membrii sa ramana in acele casete, generand teama de necunoscut ale noilor prietenii sau ale carierei. Alteori, membrii familiei ne pot determina sa ne miscam in afara casetei, deoarece au ajuns sa recunoasca nevoia de a aspira la alte lucruri din exteriorul cutiei. Chiar daca au intentii bune, uneori nu stiu cum sa le arate. Pentru acesta, trebuie sa facem cel mai indraznet lucru si sa ne gandim singuri cum putem face asta, care este drumul potrivit spre un viitor plin de curaj. Prin urmare, regulile cutiei elimina rolul gândirii.

Cutia stimei de sine

Credem in interiorul cutiei create de stima de sine scazuta. Acestea sunt de cele mai multe ori cele mai mici dintre toate cutiile, pentru ca nu indraznim sa concepem o camera mai mare, pentru ca nimeni sa nu vada cat de groaznici ne consideram a fi. Asezandu-ne in zona noastra de confort, stim foarte bine ca exista aventuri sau posibilitati neexploatate in afara cutiilor noastre.

Exista o sansa sa le studiem sau sa citim despre ele. Putem trage un ochi in afara cutiei inainte ca usa sa se inchida din nou cand ne pierdem curajul. De fapt, stiind toate acestea este adesea cel mai dificil lucru din toate. Stim ca in afara acestei cutii avem mai multa viata decat ne putem imagina noi si mintile noastre solitare. Suntem in permanenta invitati sa iesim. Ne putem inchipui aventura, pentru ca ne-am imaginat de atatea ori ca o putem atinge in mintea noastra. Dar, ne indoim de capacitatea noastra de a functiona in ea sau de a gasi un loc in care ne putem cultiva visele. Prin urmare, regulile cutiei elimina rolul gândirii.

Ma gandeam…

Ma gandeam ca exista o multime de cutii. Foarte multe. Dar totodata m-am gândit ca sunt doar cutii si nimic mai mult. O cutie nu este o inchisoare fortificata, cu ziduri inalte, chiar daca am ajuns sa o vedem ca atare. Este doar o cutie si nimic mai mult. Si ca o cutie, nu este destul de rezistenta pentru a ne tine. Mai degraba noi o tinem pe ea. Nu constientizam ca avem puterea de a ne deplasa dincolo de cutiile noastre. Daca ne dam seama de aceasta putere si ne miscam dincolo de acestea, parametrii vietii noastre vor exploda intr-un mod in care vom fi liberi sa ne gandim la toate lucrurile din aceasta lume mare. Cand vom reusi, rolul gandirii va distruge in cele din urma regulile cutiei. Si cand se va intampla asta, vom fi cu adevarat liberi.

Acestea fiind spuse, chiar vreau sa gandesc in afara cutiilor. Cred ca voi incepe sa scap de ele. Ar putea dura ceva timp. Ar putea fi infricosator (de fapt, stiu ca va fi). S-ar putea sa ma intreb ce fac in lume uneori. Se poate ca ceilalti sa se intrebe ce fac, in timp ce ma privesc prin crapaturile cutiilor lor. Dar, daca nu scapam de acestea ne vom trezi fara vlaga intr-o cutie. Si stiu ca o astfel de viata nu este pentru mine. Si as putea spune ca nu este nici pentru tine. Deci, sa incepem procesul prin care lasam gandirea sa distruga regulile casetei. Si sa fim liberi.’’

Haideti sa fim mai curajosi, sa indraznim mai mult pentru viata noastra si sa spargem cutiile in care ne-am inchis.Eu sunt in preajma si va pot ajuta. Ma gasesti la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

 

Daca sunteti interesati puteti gasi mai multe informatii aici:

I Was Thinking – To Think Outside the Box(es)

Comentarii

comentarii