Tu știi să spui ,,NU”?


aid44650-v4-728px-Be-Assertive-Step-4-Version-2De-a lungul vieții întămpinăm situații de tot felul. De la momente frumoase, de care ne amintim cu drag, până la momente de care am vrea să uităm, să ni se șteargă subit din memorie. Fără abilitatea de a trasa limite clare și de a spune “nu” celorlalți și “da” ție însuți ajungi în mod clar să lucrezi pro-bono pentru alții, să îți abandonezi scopul și obiectivele și să le îndeplinești pe ale celor din jurul tău.

Am subliniat câteva dintre motivele pentru care noi spunem “da” când în realitate vrem să strigăm sus și tare “nu!”:

  1. Din dorința de a avea mereu simpatia celorlalți;
  2. Pentru a evita un potețial conflict, care ne crează o stare de jenă, deloc confortabilă;
  3. Pentru că nu ne cunoaștem valorile și rolurile în relațiile cu cei din jur, fie că suntem la muncă, fie în viața personală;
  4. Din dorința de a nu nu fi catalogați ca niște persoane egoiste, care nu se integrează în grupurile sociale.

Înainte de a spune “da” cuiva trebuie să te gândești dacă îți aduce și ție un plus, sau doar dacă îi ajută doar pe alții, sau chiar mai rău, dacă vei fi într-o lumină mai puțin favorabilă ție.

 

Iti Iei un angajament pentru că vrei tu sau pentru că vor alții?

  • Conștientizează angajamentele din prezent, înainte de a lua altele noi. Ai grijă să nu îți încarci viața inutil, pentru niște lucruri care îți solicită prea mult timp și nu merită.
  • Stabilește-ți prioritățile, amintește-ți care sunt valorile tale și dacă noul angajament se încadrează în acestea.
  • Evită să fii prea accesibil pentru cei din jur. Trasează niște limite clare și respectă ceea ce spui. În felul acesta, ceilalți vor ști că nu pot să apeleze la timp non-stop, indiferent de motiv. Nu învăța oamenii să devină dependenți de ajutorul tău, pentru că liniștea și prioritățile tale pot fi îndeplinite doar atunci când ai suficient timp pentru ceea ce contează cu adevărat.
  • Râmâi ferm și pe poziție. Învață să respecți ceea ce spui și să nu te răzgândești din 5 în 5 minute. Așa te vei cunoaște mai bine și vei învăța că disciplina este o modalitate bună de auto-educare.
  • Fă toate acestea cu zâmbetul pe buze, cu o atitudine pozitivă, pentru ca toată lumea să înțeleagă că aceasta este normalitatea, lumea în care tu trebuie să contezi pentru tine.
  • Și nu uita. “Nu” nu înseamnă nepoliticos, ci hotărât. Oamenii te vor respecta și atunci când spui “nu” și crede-mă, îți va plăcea mai mult de tine dacă vei învăța să refuzi atunci când este cazul și momentul.

Așa cum spunea și Steve Jobs, trebuie să avem mereu în minte sintagma următoare:

 

“Sunt la fel de mândru de lucrurile pe care nu le-am făcut ca și de cele pe care le-am  realizat.”

 

Tocmai pentru că nu e ușor să ajungi la schimbarea pe care ți-o dorești, puțină susținere nu strică, mai ales când e vorba de impulsionare și de curajul de a vrea să faci o schimbare, din bine în mai bine.

Iar dacă simți vreodată că ai nevoie de un sprijin, eu sunt oricând deschisă și dornică de o discuție, așa că mă poți suna la 0745 659 833 sau mă poți contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii