Cum să iau cele mai bune decizii


optionsViața este o serie de decizii. Mai bune sau mai proaste, mai ieftine sau mai costisitoare, deciziile sunt un factor de stres actual, care ne limitează libertatea.

Deciziile sunt urmate de blocaje, care provin din dorința de a ocoli regretul. Da, o spunem direct – nu ne place să avem regrete, nu vrem să știm că se putea mai bine, mai frumos și mai repede. Incertitudinea este o stare de nesiguranță cu privire la viitor, care poate deveni copleșitoare, mai ales când deciziile pe care trebuie să le luăm sunt destul de importante și ne afectează întreaga viață.

Cel mai adesea, noi luăm decizii în condiții de incertitudine. Nu știm ce va fi, ce nu va fi și nu avem control asupra a ceea ce se va întâmpla.

Există expresia Things fade, alternatives exclude care explică cel mai bine ceea ce simțim când ne punem astfel de întrebări. Ne chinuie ideea că, dacă alegem ceva, pierdem altceva. Așa este și noi trebuie să avem curajul să și recunoaștem asta.

Hotărârile grăbite

Ca să ajungi să iei cele mai bune decizii, trebuie să scapi de imperiul emoțiilor. Dacă emoțiile sunt o parte integrată din viața noastră psihică, nu înseamnă că sunt cele mai bune călăuze. Dimpotrivă, ele ne pot determina să luăm hotărâri pripite, din cauza nervilor, a tristeții sau chiar a emoțiilor pozitive de moment: bucuria și entuziasmul. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne ascultăm deloc emoțiile. Dacă nu te mai simți bine la locul de muncă, dacă nu mai ești mulțumit de o relație, indiferent de tipul acesteia, nu trebuie să persiști și să ajungi să te simți execrabil. Emoțiile au evoluat cu un scop și cel mai bine este să le ascultăm. Vorbim aici de emoțiile pe termen lung, care au o continuă creștere.

Valorile personale

Când trebuie să luăm decizii, este important să știm ce contează cel mai mult pentru noi. Dacă accept această ofertă de muncă, ce contează pentru mine? Bonusul salarial, prestanța pe care mi-o oferă locul de muncă sau task-urile pe care trebuie să le îndeplinesc? Întotdeauna este bine să ne interogăm asupra a ceea ce contează mai mult și să nu luăm o hotărâre doar pentru că s-a ivit o ocazie, oricare ar fi ea.

Ce l-ai sfătui pe cel mai bun prieten?

Dacă suntem capabili să rezolvăm obiectiv acest scenariu, scăpăm de grija de a fi bruiați de propriile emoții și sentimente când luăm o hotărâre. Când vine vorba să sfătuim pe cineva cu privire la aceeași situație, emoțiile perturbatoare dispar ca prin minune și totul devine mai simplu. Așadar, gândește-te la situația ta și la ce ți-ai sfătui cel mai bun prieten să facă.

Acestea sunt câteva dintre tehnicile de îmbunătățire a modului în care luăm decizii. Hai să scăpăm de incertitudine și să ne asumăm toate deciziile cu inima împăcată.

În cazul în care vrei să îți înțelegi nevoile și valorile, eu sunt în preajmă și te pot ajuta. Mă găsești la 0745 659 833 sau mă poți contacta pe Facebook.    

 

Comentarii

comentarii