Cum putem obtine tot ceea ce vrem?

Cum putem obtine tot ceea ce vrem?


Ti s-a intamplat vreodata sa-ti vina o idee atat de buna incat sa zici „frate, sunt un geniu, ce mai”? Si nu-i asa ca ai vrea sa ai idei geniale tot timpul? Sa reusesti sa rezolvi probleme complexe intr-un fel original si eficient si sa nu te gandesti in fiecare zi „oare cum fac asta“, „oare ce se intampla daca fac nu-stiu-cum” si tot asa? Cum ar fi daca ne-am trezi intr-o buna dimineata si am incepe sa ne modelam viitorul, in mod constient, dupa bunul nostru plac?

Al nostru creier este organizat in asa fel incat sa reflecte tot ceea ce stim despre propria noastra existenta, despre mediul in care traim, fie ca vorbim despre casa, serviciu, despre relatia cu iubitul sau iubita, cu familia, cu prietenii, colegii de birou sau chiar si despre interactiunile cu persoane absolut necunoscute noua. Gandeste-te la creierul uman ca la un soi de hard-drive, in care sunt stocate toate informatiile din viata ta, informatii care iti influenteaza deciziile si, prin urmare, viitorul. Putem spune, deci, fara nicio urma de dubiu, ca mediul in care traim influenteaza in cea mai mare masura modul in care gandim. Dar daca am putea sa inversam tot acest proces, astfel incat modul in care gandim sa ne modeleze realitatea si deci intreaga viata?

Sa ne gandim cum decurge o zi obisnuita pentru fiecare dintre noi. Ne trezim cam la aceeasi ora in fiecare zi, ne imbracam, ne luam micul dejun, bem repejor o cafea, ne imbracam si plecam fuguta,  mergand pe bine-stiutul traseu zilnic, fiecare pe la jobul pe care-l are. Acolo ne intalnim cu aceiasi oameni pe care i-am vazut in acelasi birou si ieri si alaltaieri si in multe alte zile inainte si unde facem cam aceleasi lucruri pe care le-am facut si ieri, si saptamana trecuta, si luna trecuta si tot asa. Lucram ce lucram, pana cand ne strangem bagajelul si plecam inapoi acasa, luam cina, mai verificam inca o tura mailurile, dupa care ne culcam repejor, ca sa ne trezim din nou a doua zi si sa o luam de la capat. Toate bune si frumoase! Putem spune ca in fiecare zi gandim si facem aceleasi lucruri, traim experiente similare, simtim acelasi emotii si cu toate astea ne asteptam sa se schimbe ceva in viata noastra!

Problema e ca, din cauza ca suntem prinsi in aceasta rutina, din cauza ca avem aceleasi ganduri si facem aceleasi lucruri in fiecare zi, nu creem absolut nimic nou, iar schimbarea nici nu e de mirare ca nu vine de nicaieri. Progresul nu intervine decat atunci cand ne dorim sa imbratisam idei noi, sa cunoastem oameni si experiente noi, sa traim emotii noi, pe scurt, atunci cand ne dorim mai mult decat avem in momentul de fata, cand vrem sa schimbam ceva. Fericirea tine de capacitatea fiecaruia de a-si imagina un viitor perfect si de a planui acest viitor pana la cel mai mic amanunt, pana cand el devine realitate.

Am enumerat mai jos cateva sfaturi care sa te ajute sa faci ceea ce ti-ai propus, asta in cazul in care chiar vrei sa schimbi ceva in viata ta:

  1. Fii sigur ca intelegi ce presupune acea schimbare pe care ti-o doresti.
    • Analizeaza fiecare aspect al vietii tale si gandeste-te ce ai vrea sa schimbi.
    • Dupa ce ai hotarat ce anume vrei sa schimbi, intreaba-te daca poti sa faci asta, daca ai sau poti sa iti dezvolti abilitatile necesare, daca ai timp pentru asta si daca are cine sa te sustina in tot acest process.
    • Fii realist si gandeste-te cum ajungi la ceea ce vrei cu adevarat.
  2. Fii sigur ca te cunosti foarte bine pe tine insuti.
    • Analizeaza deciziile pe care le iei pe parcursul unei zile normale si intreba-te de ce ai hotarat sa procedezi astfel. Daca faci asta, vei vedea ca rationamentul din spatele deciziilor tale este reflexia fidela a propriei tale personalitati. Iar daca vrei sa te schimbi, e cazul sa iti adopti o noua atitudine si vis-a-vis de procesul decizional.
  3. Deschide bine ochii inainte sa-ti alegi prietenii.
    • Cauta compania oamenilor veseli si pozitivi pentru ca ei te vor ajuta sa te schimbi. Gandeste-te cum ar fi daca ti-ai propune sa duci un stil de viata mai sanatos, dar ai sta cu o persoana sedentara, care mananca pizza si burgeri dimineata, la pranz si seara. Nu te-ar ajuta deloc, nu?
  4. Stabileste-ti obiective concrete si tangibile.
    • Sa presupunem ca stii deja ce vrei sa obtii, pe termen lung. Pasul urmator e sa stabilesti obiective zilnice/saptamanale, care sa te poarte pas cu pas pana la scopul final.
    • Asigura-te ca aceste obiective sunt concrete si masurabile. Nu e suficient sa spui ca vrei sa fii o persoana mai buna. Incearca, in schimb, sa faci doua fapte bune in fiecare zi. Sau daca vrei sa faci mai multa miscare, nu te opri aici; continua-ti gandul si propune-ti sa mergi la sala de 3 ori pe saptamana. Ai prins ideea, nu?
  5. Nu te sfii sa iti ajustezi obiectivele.
    • Daca nu reusesti tot ce iti propui, poate ti-ai propus sa faci mai mult decat poti. Sa zicem, de exemplu, ca ti-ai propus initial sa studiezi ceva nou in fiecare zi si ai alocat cate 5 ore pe saptamana pentru asta. Dar, din cauza ca ai deja multe pe cap, nu reusesti. In cazul asta n-ar strica daca ai ajusta un pic obiectivul propus, si sa spui, in mod realist, ca vei aloca doar 3 ore saptamanale in loc de cinci pentru studiu. Deja devine posibil, nu?
    • Recunoaste si bucura-te atunci cand reusesti sa faci ce ti-ai propus. De fiecare data cand iti atingi un obiectiv pe termen scurt, esti cu un pas mai aproape de ceea ce vrei cu adevarat. Bucura-te de succes si mergi mai departe catre urmatorul obiectiv.

Majoritatea oamenilor ajung sa isi doreasca schimbarea doar in urma unui eveniment traumatizant – in urma unei crize, a unei pierderi, in urma unui diagnostic negativ, si asa mai departe. Practic, asteapta pana cand observa ca, in ciuda tuturor eforturilor, nu pot merge mai departe. Insa putem invata lucruri noi si ne putem schimba si in absenta suferintei. Putem sa lucram la noi si atunci cand ne este bine si suntem multumiti cam de tot ce avem. Stii insa care e partea cea mai grea? Cel mai greu lucru nu este sa iti doresti sa te schimbi sau sa iti stabilesti obiective. Cel mai greu este sa iti faci timp pentru tine insuti!

Tocmai pentru ca stiu ca nu e usor sa ajungi la schimbarea pe care ti-o doresti, m-am hotarat sa tin un workshop care te va ajuta sa iti stabilesti obiective concrete si realizabile. Arunca un ochi aici pentru mai multe detalii despre workshop.

Iar daca simti vreodata ca ai nevoie de un sprijin, eu sunt oricand deschisa si dornica de o discutie, asa ca ma poti suna la 0745 659 833 sau ma poti contacta pe Facebook.

Comentarii

comentarii